2006-09-24

Ostar och viner

Här kommer en lista på kvällens ostar och viner (med bifogade bilder för enkelhetens skull).

Ostar:

  • Brie - vanlig hederlig brie
  • Camenbert - krämig och god var den
  • Prima Donna - hårdost med smak av kola
  • Morbier - en försiktig blåmögelost om jag minns rätt, påminner en del om Blue Alp
  • Chèvre - lite smakrikare kunde det varit för min del, men väldigt krämig
  • Brique de Jussac - Getost som var en av kvällens höjdare enligt mig. Andra tyckte att den smakade som get luktar.
  • Saint Agur - grönmögelost som var smakrik och mycket krämig. Mums!
  • Rocastin - Fårost som inte gav så stort intryck. Namnet bör inte förväxlas med Rocagil.
Angående vinerna så vet jag tyvärr inte vem som hade med sig vad, men jag tror att jag har fått till korrekt ordning på dem i övrigt. Vi började som ni vet med de vita vinerna och gick sedan över på de röda. Tyvärr kanske jag ska säga för egen del, jag är mer intresserad av de röda egentligen och när man kom fram till dem var det lite mer kaotiskt och man hade tappat lite av finkänslan i gommen skulle jag tro.

Vita viner:


  • Georg Breuer, detta vita vin var ett Riesling från 2005. Passade bra till getosten framförallt (enligt både testpanelen och vinet självt). Beskrivs på flaskan som ett vilt vin (på tyska dock, så jag kan ha missförstått något).
  • Arthur Metz. Ett franskt vin från Alsace, 2004, som var betydligt smakrikare än det tidigare. Druvan var Gewurztraminer. Passade bra till "starka ostar och gåslever" - vilket gjorde att många valde grönmögelosten till, passade utsökt fint tillsammans. En av mina personliga favoriter bland de vita vinerna.
  • Blue Nun, dealkoholiserat vin (<0,5%>
  • Chateau de Juge, en halvflaska dessertvin från Bordeaux. Mårten reflekterade över att vinet han valt var precis som han - sött och sliskigt. Vinet är från 2004 och druvan är (antar jag?) Cadillac.
  • Pinot Gris, ett vin från det franska vinhuset Pierre Sparr i Alsace. Vinet är från 2004 och beskrivs som ett torrt vin med koncentrerad fruktighet av persika och äpple. En väldigt fruktig och komplex smak. Dock höll inte alla med om att det var så torrt.
  • Réserve-Henny Gewurztraminer, detta vinet är även det från Alsace 2004 och även det gjort på druvan Gewurztraminer (jämför med andra vinet - Arthur Metz) vilket gjorde att de var lika i många avseenden. Detta var möjligtvis lite fylligare och med en mer kryddig karaktär.
Röda viner:

  • Agrest de Guitard, ett ekologiskt odlat vin från Spanien. Gjort på druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon, 2005 och blev direkt ett av mina favoritviner för kvällen.
  • Château de Seguin, ett fint Bordeaux-vin som dels framkallade många vinvisor och som dels var mycket gott. Vinet var gjort på en intressant blandning av 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot och 10% Cabernet Franc. En mjuk och fyllig smak med lång eftersmak gjorde även detta till en personlig favorit.
  • Château de Ségure, ett vin med stark sydfransk karaktär. Ett vin som består av 40% Carignan, 30% Grenache samt 30% Syrah. Det här är lite ovanligare druvor för mig, så det var kul att testa.
  • Shiraz Mourvedre, det här sydafrikanska vinet från 2004 var gjort på de två druvorna som finns i namnet och bedömdes av många som lågvattenmärket för kvällen. Smaken var helt okej (dock hade väl folk lite bedövade smaklökar vid det här laget), men lukten kunde närmast beskrivas som "vita böner i tomatsås" vilket var lika opassande som otippat. Jag tyckte det var ganska intressant vin, men kanske inte något man väljer till ost. Lite rökig smak som fick mig att tänka att det nog skulle passa bättre till rostat kött eller liknande.
  • Primitivo, det sista rödvinet som ingick i provningen. Det här var ett italienskt vin från 2005 som var mycket gott. Tyvärr kom det sist i provningen, då de flesta brutit upp, så det fick nog inte den uppmärksamhet det förtjänade. Druvan är primitivo och vinet hade en mycket god smak som skulle göra sig ännu bättre till en kötträtt eller kanske pasta med någon god sås. Mumsigt vin var det iallafall, ett självklart återseende någon gång senare.
  • Beringer Founders' Estate, ett vin som Erik kom med under kvällen. Det var inte med i provningen som sagt, men jag tar med det ändå ifall någon drack av det och undrar vad det var. Ett vin från Californien (Napa Valley såklart), årgång 2001 och gjort på druvan Zinfandel. Mycket gott!
  • Vino Tinto, den gamla klassikern som tyvärr ska slutas säljas på systemet. Det var Vitkor som tog med denna flaska och ryktet går att det inte var Tinto i den utan något annat vin (hemgjort - vet ej?) som hällts över i flaskan för den genuina känslans skull.
  • Mezzacorona, ett italienskt vin som jag själv bidrog med utöver det "riktiga vinet" som var med i provningen. Det här är en av mina riktiga favoriter och kostar bara drygt 50 kr vilket gör det till ett trevligt alternativ rätt ofta. Druvan är Lagrein och det här var årgång 2004. Ett vin som jag själv ofta köper till fester och dylikt, men som även passar bra till mat. Rekommenderas varmt!
Det var alltså allt för kvällen. En mycket lyckad kväll blev det. Nu ska jag sätta igång och städa istället, det tog fasansfullt lång tid att skriva det här. Mat ska nog ordnas också!

3 kommentarer:

erikx sa...

Mycket bra.. Kommer inte ihåg alla rödaviner ;)

dathui sa...

Mumsigt var det :) får vi göra fler gånger.

Anonym sa...

MMmmmm.... gott... FYI Cadillac är distriktet och druvan heter Semillon.