2006-10-30

Bilder!

Bilder från helgen och diverse andra höstaktiviteter är nu upplagda på mitt PicasaWeb Album. Dessa finns att hitta här. Det är bilder från IVA-balen, det är lite bilder tagna från mitt fönster på höstträdet utanför, det är lite bilder från en spelkväll vi hade här för två veckor sen eller så. Håll till godo!

2006-10-28

IVA-bal

Kungliga Ingenjörvetenskapsakademiens 87:e högtidssammankomst har man alltså närvarat vid nu. Det var riktigt skojigt. Inte ofta (iofs tredje gången nu och lär bli nästa år också) som man får chans att klä upp sig i frack, få förstklassig underhållning i Konserthuset och sedan Stadshuset, få riktigt god mat serverad i Blå hallen (varför heter den så, blått är ju typ enda färgen som inte finns där?) och få chans att träffa en himla massa högt uppsatta personer inom universitetsvärlden, forskningsvärlden och sjlävklart också från näringslivet. Just igår var kronprinsessan Victoria där också, så det var väl trevligt antar jag - inte för att jag direkt märkte av henne.

I övrigt så var det en mycket rolig, intressant och givande kväll. Trevligt helt enkelt! (folk klagar på att jag använder ordet "trevligt" för mycket i bloggen) Varmrätten var kanske höjdpunkten på hela kvällen, tillsammans med några av framträdandena och återblicken på det gångna teknikåret gjort av IVAs VD Lena Treschow Torell. Det var kul att se att det var en del namn man kände igen där också. Dels var det ju folk som kronprinsessan, Lars Leijonborg och några andra som var svåra att inte känna igen. Dels var där en bunt av folk jag jobbat åt eller med, bland annat från Stiftelsen för Strategisk Forskning och från Vinnova. Träffade också på min föredetta exjobbshandledare och -examinator (påbörjade ju 10 poängs-exjobb som jag aldrig avslutade eftersom jag lade om planerna för att ta ut 4 års-examen istället) Erik Sandewall. Han hade tydligen gått och blivit utsedd att sitta med i IVAs presidie, så då fick jag chans att gratulera honom och prata lite kort om hur det var också.

Bottenmärket på kvällen var kanske efterfesten när vi drog till Köket på Stureplan med en massa andra studenter som varit på balen. Bottenmärket i sig var alltså stället. Folket vi gick med var skittrevliga, vi pratade och dansade en himla massa. Var också riktigt skojigt att få gå ut och dansa i frack, var ju en och annan som vände sig om för att titta efter oss. Rätt många kom och frågade också, den allmänna uppfattningen verkade vara att vi antingen varit på ett bröllop eller att vi hade haft vår gymnasiebal (ser vi så unga ut? de var nog fulla... och en gymnasiebal i oktober? hmm...). Vad som var trist var att det där stället, som dessutom kändes väldigt opersonligt och någonstans i gränslandet mellan sterilt och skabbigt (hur man nu kan lyckas med båda samtidigt beats me), var priserna. 140 kr inträde. 20 kr garderob på det. Sen kostade en ynkans flaska Heineken 56 kr och cidern kostade 60 kr. Jaja säger jag bara. Eftersom jag endast köpte en cider så kostade alltså besöket 220 kr. Slå ut det på säg, en utekväll på Flamman en fredag där det iofs är 50 kr inträde, men sen kostar cidern bara 16 kr. Då hade man fått tio cider för samma pris och haft en tia över dessutom. Hade man gått till HG en vanlig dag hade man ju fått nästan lika många cider, åtminstone åtta stycken. Jaja, kanske inte så bråttom att flytta till Stockholm ändå. ;) Jag har ingen lust att betala 100 kr för en fyra cl:s drink eller 300+ kr för en flaska vin. Sen kom det ju en himla bunt taxiresor på detta, något som man slipper om man går på Flamman eller HG.

I övrigt en lyckad kväll! Stort tack till Jenni som var mitt sällskap för kvällen, jag hade det jätteroligt!

2006-10-23

Slapp hemmakväll och parallella universa

Har haft en slapp hemmakväll idag. Det var himla skönt. Känns nästan lite exotiskt att hinna bli uttråkad. Oh well, kanske borde testa det här fler gånger? Borde ha jobbat lite, men tyckte att det var synd att förstöra uttråkningen med saker att göra, så passade på att njuta av att inte ha något att göra istället. Blir lite jobb imorgon istället. Kvällen har då istället gått åt till att skriva meningslösa bloginlägg, laga mat och kolla på snooker.

Registrerade mig på något som heter Second Life också förresten, mest som ett intressant experiment. Second Life är en virtuell värld online där man kopplar upp sig i något som liknar ett spel. Alla har en egen karaktär (avatar) som man kan göra så den ser ut hur som helst. Jag blev självklart en blond surfare med hawaiiskjorta. Det här ska inte blandas ihop med diverse MMORPG och liknande då det faktiskt _endast_ är en virtuell värld där man går runt, gör saker och interagerar med personer - utan uppdrag, leveling, monster och allt man kan tänka sig.

Riktiga pengar förekommer i spelet också, eller snarare, valutan är Linden-dollar eller något sådant, och deras L$ är värd ungefär 250 L$ på 1 US$. Jag har inte tänkt spendera några pengar där, utan ville bara testa på konceptet. Dock finns det tydligen folk som har spelet som sin enda inkomstkälla eftersom man kan skapa objekt som man säljer till andra spelare, göra roliga saker man säljer till andra spelare eller bara ta betalt för att man låter dem vara på sin enormt tomt/ö/what not som man köpt för riktiga pengar genom spelet. Lite läskigt när gränserna mellan spel och verklighet suddas ut sådär. Men ändå intressant som socialt experiment.

Min virtuella kväll har alltså bestått av att jag skapade min avatar, begav mig till en strand där jag kollade på solnedgången, gick en bit tills jag stötte på ett stort hus som jag gick vilse i. När jag tröttnat på huset flög jag iväg en bit (japp, man kan flyga) tills jag kom till en avskiljd del där alla "spelade live-rollspel i den virtuella världen" genom att klä ut sina avatarer i gamla kläder och endast följa rollspelsreglerna. Dock var jag inte sugen på rollspel, så teleporterade mig till den största klubben där cirka 80000 personer varit det senaste dygnet. Där var det full rulle, folk spelade på casino, det fanns några dansgolv som var halvfyllda och för dem som var intresserade av mer explicit innehåll fanns det stripbarer där de något kantiga avaterna stod och tog av sina kläder och dansande. Mycket underligt på det hela taget, speciellt som folk verkade betala för detta ibland också. Den virtuella kvällen avslutades med en runda i shoppingcentret för att kolla på alla de kläder från några av de stora klädmärkena i spelet (en spelare blir duktig på att göra kläder, skapar ett märke, en kedja och en butik där hans eller hennes kreationer ställs ut och säljs), kollade på användarskapade konstverk, tv-apparater, motorcyklar och annat som folk skapat.

Jaja, jag säger då det. Världen är bra konstig. Over and out, sleep tight!

Fyra saker om mig

Fick följande spam-mail från Jenni nyligen och tycker det kan vara skoj att fylla i såna där ibland. Tänkte att då kan jag ju lika gärna fylla i den här på bloggen och hoppas att alla som läser det förstår piken och fyller i den själva!

A) Fyra jobb som jag haft / har
1 Konsult på Attentec fr.o.m. 1/12
2 Webmaster åt ett tiotal hemsidor
3 Projektledare för att ordna studiebesök på högskolan vid instutitioner
4 Sommarjobb för förstudie och prototyp i Web Services och C#

B) Fyra filmer jag kan se om och om igen:
1 Poolhall Junkies
2 Shrek
3 Monty python - Quest for the holy grail
4 Lord of The Ring-trilogin

C) Fyra platser jag har bott på
1 S:t Eriksplan, Stockholm
2 Äcklig fyra med konstiga husdjur, Ryd, Linköping
3 Rydsskogen (typ), Linköping
4 BK-udda och BK-udden, Linköping

D) Fyra TV-program jag älskar att titta på:
1 24
2 Rome
3 Snooker
4 Tittar inte på mer än detta typ, men ibland tvingas jag se Idol också

E) Fyra platser jag har semestrat på
1 Thailand
2 Spanien
3 Frankrike
4 USA

F) Fyra Webbsidor jag besöker dagligen
1 Alla bloggar - totalt 17 stycken
2 GMail, Google Calendar, Google News, Google, Picasa, Blogger ... Jag är nog ägd av Google.
3 När jag är på jobbet: DN, Aftonbladet
4 Får nog räcka sådär, eller?

G) Fyra favorit-maträtter:
1 Birkapizza (jadå, det räknas som en maträtt)
2 Riktigt gott kött, typ oxfilén i Spanien som var svåröverträffad
3 Vegklegg är faktiskt riktigt gott emellanåt
4 Det mesta som klassas som typiskt grekiskt, indiskt eller hmm, jaa, spanskt, italienskt eller annat för den delen

H) Fyra ställen jag hellre skulle vilja vara på just nu:
1 Sydostasien - Inte så länge kvar nu!
2 Fjällen och åka snowboard
3 Sängen med min braiga bok
4 Hmm, vet inte, är rätt nöjd med att vara just här nu...

I) Fyra vänner jag tror kommer svara:
1-4 Får någ säga blankt här, tror inte så många är duktiga nog att ta upp utmaningen och skriva om sig själva. Beklämmande är det!

2006-10-22

En lugn helg!

Kan ni tänka er? Anders har lyckats ha en lugn helg utan mycket alls att göra! Jag har knappt jobbat, pluggat eller gjort någon nytta alls. Okej, jag jobbade några timmar och jag städade lite i lägenheten, men i övrigt har jag bara tagit det lugnt, festat på fredagen (Flamman - inte sista gången kan jag lova), tittat lite på TV, tagit en höstpromenad och läst en massa! Hurra säger jag, det kanske är början på mitt nya lugna liv? Pff!

Nu ska jag se mer på snookern som äntligen sätter igång, det är skojigt! Åt en god kladdkaka med Josefin idag, det var en himla trevlig idé!

Värt att notera är också att jag följt en intressant diskussion om universums geometri på sistone. Förutom en diskussion om huruvida det finns en mittpunkt eller om det inte kan sägas göra det (på samma sätt som ett klot inte har någon mittpunkt om man bara är en två-dimenssionell varelse som endast lever på ytan), så var där också en diskussion om ljusets upplevelse av rummet. Diskussionen gick något i stil med att vi upplever att ljuset har en hastighet och därmed också en position i rummet, men att ljuset då ju uppnår ljusets hastighet inte kan uppleva sådant utan är i alla positioner samtidigt och därmed inte upplever någon utsträckning i varken de rumsliga dimensionerna eller i tiden. Jag tror jag citerar in hela inlägget här faktiskt, så kan ni läsa för er själva:

"Jo, men den hastigheten [ljushastigheten - Anders kommentar] hänvisar till hur massiva objekt relaterar till ljus. Om man vänder på steken, och tittar efter hur ljuset relaterar till massiva objekt, kommer man fram till att för ljuset är lorentzkontraktionen oändlig, det vill säga universum är oändligt litet, eller mao en punkt. En följd av detta, men även härledningsbart genom tidsdilationen, är att en foton når hela universum på oändligt kort tid.
En foton åldras aldrig, den når sin destination i samma ögonblick den lämnar startpunkten, oavsett vilket längd vi massiva varelser väljer att tillskriva resan.
För en foton råder det "omvända" förhållandet till "omvärlden" jämfört med ett massivt objekt, tiden står still och rummet (-s utbredning) existerar inte."

Några tankar kring detta må hända?

2006-10-21

Det gångna året

Jag lovade ju att återkomma i frågan om vad som hänt med mitt liv det senaste året och tänker man efter är det en himla massa. Det har varit ett riktigt bra år, som varit väldigt omvälvande och skojigt. Ska kanske försöka mig på att göra någon form av sammanställning här, det kunde ju vara intressant.

För drygt ett år sen var det fadderiet som gällde. Två hektiska veckor som gick över förväntan. Trots jobb dygnet runt var det kamratskap, nya vänner och massa roligt som stod i centrum. Att ekonomin gick bra gjorde det ju skojigt att vara kassör också, så nu - drygt ett år senare - är det dags att lämna in bokföringen för revision och förhoppningsvis få ansvarsfrihet också.

I skolan hände väl inte så mycket speciellt under året. Började inrikta mig mer på programvarukonstruktion än AI som jag tidigare satsat på och insåg att det nog passade mig mycket bättre. Började känna att man borde ge sig ut i industrin, men satsade fortfarande på en fem-årig utbildning.

Träffade massa folk självklart, det var mycket vänner och mycket annat som hände. Lärde känna massor av nytt folk genom fadderiet, men de flesta blev bara bekantskaper som man morsar på när man stöter på dem. Emma (i Norrköping) var väl undantaget, henne träffar jag fortfarande ofta! Yey!

Under hösten satt jag också med i panelen till Framtidens Universitet, ett projekt som IVA drev. Det var skitskojigt. Åka iväg på möten i Stockholm (med omnejd, var på en kursgård i Sigtuna en sväng också vill jag minnas), få chans att uttrycka sina åsikter i frågor som samverkan mellan universitet och samhälle/näringsliv. Nu är projektet avslutat, vi har fått presentera det för massa häftiga folk och förhoppningsvis slår några av våra tankar igenom. Nu sitter jag istället med i programrådet för studentrådet, så jag och några andra ska bestämma vad studenterna från alla högskolorna ska jobba med och hur de ska göra det också. Skoj skoj!

Tiden efter nyår har varit kantad av en massa resande känns det som. Vi började med skidresa med syrran och hennes familj, mamma och Åsa. Det var väldigt trevligt att komma ifrån en vecka, få träffa barnen och leka med dem och självklart att få åka snowboard! Lite snöpligt att Julius skulle bryta benet och att Åsa skulle bryta höften var det ju förstås.

Nästa resa för min del var till Thailand under påsken. Två och en halv vecka (alldeles för kort kan man konstatera så här i efterhand - det gav en härlig längtan efter mer) i Bangkok och framförallt de södra delarna av Thailand. Öar, stränder, sol och värme. Bad, festande, massage, shopping, äventyrsresor som elefant-treking och rafting och självklart lite äventyr skapade efter eget huvud. Exempelvis hade vi borttappade svenskar i Bangkok (sova på fel hotell när man inte hittar hem?), giftagalna thai-flickor ("but I love you!"), livsfarliga Tuk-tuk-resor i Bangkok ("You want chicken?") och övernattningar med roliga engelsmän som snor ens byxor under natten.

Mer resande blev det under sommaren när jag åkte till Spanien i två veckor med kära far. Mycket härlig resa, intressant att se landet och helt underbart att njuta av maten, utsikterna uppe i bergen och de slöa dagarna längs med Costa Brava. Skoj att få lära sig lite spanska ("Yo soy Sueco, Yo no entiendo de nada") och extra kul att träffa lite spanska ungdomar att få öva med. Har kontakt med en del av dem via MSN fortfarande, kanske kommer Laia och hälsar på här i Sverige nångång - den som lever får se. Hur som helst har jag blivit inbjuden till nästa sommars rave-fest i grannstaden (halvstor, ca 60 000 deltagare, hmm..).

Den senaste resan blev till Tallinn med Fredrik, Sanna och Therese var även den lyckad. Syftet var väl egentligen att fylla på spritförråden, men efter att man faktiskt vaknat till (tog bara tre-fyra timmar) på lördagen så fick man faktiskt se lite av Tallinn också. Väldigt fin gammal stadsdel, så det är något att minnas det med. Saker man hellre inte minns är väl den totala avsmaken för att festa som fortfarande sitter kvar två veckor senare.

Kanske blir det en resa till framåt jul till. Pelleplutten har ju flyttat till Belgien (idag - lycka till!) för att börja jobba där. Varför inte ta chansen att se ett nytt land frågar sig Anders självklart. Då slår jag personligt rekord i besökta länder på ett år med hästlängder, speciellt om man vill räkna in Schweiz där jag lunchande inne i Zürich på vägen till Spanien och ännu mer om man räknar Tyskland när vi mellanlandade någon timme i Frankfurt. Där var jag nog på internationellt område hela tiden dock, så ska nog inte räkna det.

Nå, låt oss se, vad har hänt mer? Jag har flyttat en och en halv gång kanske man kan säga. Först var det för att flytta ihop med Åsa i februari. Det blev ju en stor fin trea som efter omtapetsering och annat fixande kändes helt underbar. Får plats många personer, något som vi fått testa ett antal gånger. Inflyttningsfest, hela fadderiet här för att jobba i en månad i sträck mer eller mindre, födelsedagsfester, ost- och vinkvällar, midsommarfester, grillfester, andra fester och självklart lite efterfester under nolle-p. Lägenheten har överlevt det mesta, på bekostnad av endast en stol än så länge. Den andra flytten var inte fullt lika dramatisk i arbetsinsats, även om anledningen till det var lite mer dramatisk kanske. Åsa och jag flyttade isär nångång i början av september, men vi delar ju fortfarande lägenhet. Datorrummet blev sovrum för Åsa, det gamla sovrummet blev kombinerat sovrum och arbetsrum för mig. Trots varningar, farhågor och andra tankar kring detta arrangemang fungerar det hur bra som helst att dela lägenhet med varandra. Vi har inte riktigt samma tankar kring städning och plockning av saker, men vi kompletterar varandra rätt bra där och kan ha överseende med varandra också, så det går bra. Skoj att det fungerade, hade varit krångligt att ge sig ut och leta ny lägenhet - jag orkar nog inte flytta mer på ett tag om det kan undvikas. Räknade faktiskt här om veckan, tror detta är min sjätte lägenhet sen jag flyttade till Linköping, allt gjort på mindre än fyra år.

Sommaren hade jag ju tänkt att tillbringa jobbandes åt Attentec som jag haft kontakt med genom mitt engagemang som näringslivsansvarig för sektionen. Det såg ljust ut med sommarjobb tills strax innan sommaren. Då bestämde jag mig helt sonika (efter samråd med alla parter självklart) att hoppa på Fredriks exjobb som han skulle göra på Attentec. En tänkt fem-årig utbildning kortades i ett slag till fyra, jag fick chans att göra exjobb på ett underbart företag med en engagerad beställare och en riktigt bra examinator och till råga på allt med en av mina närmaste vänner som jag vet att jag samarbetar bra med. Resultatet verkar bli därefter, vi lägger fram inom en månad och vi har kommit fram till häftiga resultat. Beslutet av exjobba med Fredrik på Attentec är nog bland de bättre jag gjort under min utbildningstid. Vi har nu båda skrivit avtal med Attentec och börjar i december. Fredrik går direkt ut som konsult om det finns uppdrag, jag ska sitta i två veckor och skriva white-paper på vårt exjobb. Kul att få börja jobba på Attentec, som är ett enormt trevligt företag, de bryr sig om sina anställda, det är tillräckligt litet för att ha en härlig stämning inom sig, det är folk jag trivs med där och de verkar ha roliga uppdrag till stor del. Jag själv kommer efter de två veckorna att ta tjänstledigt i två och en halv månad - återvänder till mars. Två månader ska ägnas åt att resa är planen. Transsibiriska, Kina och resten av sydostasien (väl valda delar åtmisntone). Wiiii!

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det varit ett omvälvande år. Ihopflyttningar, isärflyttningar. Avsluta engagemang, påbörja nya engagemang. Resa själv, resa med andra, resa mer! Avsluta studier, påbörja exjobb, avsluta exjobb, påbörja jobb. Och så vidare. Livet går vidare, kvar står en glad och förändrad Anders som är nöjd med det senaste året och som med spänning blickar framåt för att se vad som komma skall.

2006-10-18

Nya och sena tider?

Lite för sent för att skriva något egentligen. Känns som om jag aldrig har tid att skriva här längre. Dagarna går åt till att exjobba, skriva rapport och annat. Kvällarna har gått åt till att plugga inför sista tentan (WOOOHO, skrev den idag - banne mig om jag klarade den, då kommer jag aldrig mer skriva en tenta kanske), göra labbar i Bayesianska nätverk, jobba åt diverse arbetsgivare, träffa kompisar och helt enkelt inte vara hemma så mycket.

Var i Norrköping idag och kom nyss hem. Käkade enormt god hamburgare, drack lite vin och snackade skit. Hade en intressant diskussion med Emma om hur mycket som hänt i ens liv det senaste året. På många sätt kan det här ha varit ett av de händelserikaste åren i mitt liv, beroende på hur man ser det. Men till detta får jag nog återkomma senare. Känns som om saker förändras nu iaf, man går mot andra perioder i sitt liv och snart är studietiden ett minne blott.

Men hjärtat i en sann student,
Kan ingen tid förfrysa,
Den glädjeeld som där har tänts,
Hans hela liv skall lysa.

Man får verkligen hoppas att det är lika sant som det alltid har känts när jag sjungit detta.

2006-10-16

Musiktävling

Nu har jag äntligen gjort klart mitt eget musikkryss eller snarare min egen musiktävling. Klart ni alla ska ställa upp!

Krysset hittar ni på:
http://www-und.ida.liu.se/~andiv777/musikkryss/musikkryss1.mp3

Låten består av åtta stycken ihopklippta låtar. För varje låt vill jag ha namnet på den artist (eller gruppens namn) som framför låten samt låtens namn. Utöver detta har jag även en fråga per låt som lite extra kuriosa. Varje korrekt artistnamn och låtnamn ger 1 poäng vardera. Frågorna ger 2 poäng styck om de besvaras korrekt (delpoäng kan ges). Totalt 32 poäng alltså.

Frågorna är de följande:

  1. Vad är namnet (för- samt efternamn) på medlemmarna i gruppen som gjorde denna låt från början?
  2. Vilket (tämligen oväntat) organ nämns upprepade gånger i denna sång?
  3. Låten förknippas ofta med en tragisk olycka - vad hände och vilken känd person var inblandad?
  4. Låten spelas som bekant av ett brittisk band - men de har rötter i ett annat land, något som låten handlar om. Vilket land är detta?
  5. Vad heter gruppens ledsångare och gitarrist? En ledtråd kan kanske vara att personen som väldigt ung haft en band tillsammans med Phil Collins på trummor!?
  6. Vem skrev ursprungligen denna låt som i sitt originaluppförande nyligen förekommit i en tv-reklam som blivit mycket omtalad?
  7. Artistens namn kommer från en bok som en äldre släkting till honom skrivit - vad handlar boken om?
  8. Vilka skrev ursprungligen denna låt som här framförs av ett av de många band som gjort en cover på låten?

Svaren skickas till anders.ivarsson@telia.com och vid söndag 22 oktober, klockan 18.00, kommer jag inte att beakta fler svar. Kort därefter ska jag försöka presentera en resultatlista över de deltagande.

Vad tycker ni om frågorna? Jag tycker det ger ett extra djup till ett musikkryss. Anser ni att det fungerar eller blir det bara krångligt? Beroende på feedback och intresse kommer jag eventuellt att göra fler kryss i fortsättningen.

Lycka till!

2006-10-11

Tallinnkryssning

Så var man hemma efter en Tallinnkryssning då. Jag skriver nog inte så mycket om den, utan låter bilderna tala för sig själva istället. De flesta bilderna är mina, men en del är tagna med Thereses kamera. Fredriks bilder kommer nog snart också.

Godnatt!

2006-10-04

Sova snart?

Ska väl ta och skriva lite om rebusrally, vår ärofyllda 14:e plats och helgen i allmänhet snart - om jag orkar. Fredrik har lagt ut lite bilder också som jag kanske borde länka till. Dock inte nu. Klockan är som ni ser halv två, jag borde sova men har varit vaken för att jobba, jobba och jobba lite mer innan jag packade ner allt som ska med till Sthlm. Blir borta från imorgon till måndag - Tallinn med folket jue! Fasen vad skoijgt det ska bli! Wooopie!