2007-10-17

Vinprovning

Det har blivit mycket vin nu. Icke att förväxla med Wien. Iofs mycket av Wien också, men nu tänkte jag skriva lite om vin istället.

Under min inflyttningsfest (jadå, oroa er inte, jag ska lägga upp bilder snart) så blev jag inbjuden att vara gäst på en vinprovning med Munskänkarna i Linköping. Självklart låter man inte en sådan chans gå förbi, så igår var jag på vinprovning tillsammans med 110 andra vinintresserade. Min första riktigt vinprovning och vilket sätt att börja på!

Temat för kvällen var Ribera del Duero - det vill säga ett vindistrikt i Spanien som ligger strax nordväst om Madrid. Vi hade först en föreläsning om området, vinerna och druvan som vi skulle testa under kvällen. Mycket bra föreläsning, med både engagemang och stor kompetens. Efter föreläsningen följde en provning av fem viner från regionen. Alla var mycket goda, även om två stod ut lite klarare än de andra under provningen. Dessa två var Alenza Gran Reserva 1999 som blev min stora favorit (dock är priset på 499 kr/flaska lite avskräckande) och Alion 2000 som var väldigt prisvärd (men fortfarande lite dyr med 280 kr / flaska). Å andra sidan kan man ju som någon sa skippa att dricka vin när man går ut på restaurang och lägga de vinpengarna på Systemet istället så får man riktigt fina viner.

Det var väldigt intressant att vara med under provningen - vinerna var suveräna och det var intressant att se hur mycket som kan skilja fem viner från samma område och gjorde på samma druva (Tempranillo). Man kunde se skillnader i färgen (från mörkt djupröd till lite mer tegelfärgad), känna skillnader i doft (röda bär, kaffe har jag skrivit på det ena, animaliskt, champinjoner har jag skrivit på ett annat och på de andra står det läder, ceder och kola - mycket varierat alltså) och självklart också i smak (hallon, röd citrus, syra, etc).

Jag lyckades också placera alla fem vinerna rätt, något endast ett fåtal därinne lyckades med. Jag får skylla det på nybörjartur - det enda jag var riktigt säker på var Alenza Gran Reserva som enligt mig var i särklass bäst och som jag kunde säga direkt var det finaste. Men det var å andra sidan många som gissat att Alion var det dyraste, så det var kanske inte helt trivialt.

Så idag var det dags igen. Under den efterföljande middagen igår (lammstek, potatisgratäng, mmmmmm) så fick jag höra talas om att de också höll kurser i vinprovning. En nybörjarkurs gick i år - andra tillfället var imorgon (idag alltså) och det fanns nog plats kvar. Så sagt och gjort - idag har jag varit på kurs och lärt mig grunderna bakom vinframställning och vinprovning. Vi pratade först om framställningen - odlingen, skörden, transporten, pressning, jäsning, lagring och så vidare. Skillnaden mellan lagring på ståltank och ekfat. Skillnaden mellan ekfat från Amerika och Frankrike. Hur man framställer roséviner. Och så vidare. Mycket intressant! Sen gick vi in på att prata om Bourgogne och vad som karaktäriserade detta område. Mycket intressant även detta.

Sen till det riktigt intressanta - vinerna. Vi hade fem vita viner från Bourgogne och Bordeaux som vi fick smaka av och försöka luska ut vad det var. Det som gjorde det svårare igår enligt min åsikt var att de dels låg i samma prisklass 89-99 kr, dels att alla var vita och jag har druckit väldigt lite vitt vin. Men det var gott. Och trevligt. Och lärorikt. Favoriten blev en chardonnay från Bourgogne som lagrats på ekfat och som hade tydliga inslag av smör och nötter i lukten. Det här låter som mumbojumbo och i början tyckte jag också det. Man tittar på dem och ser att alla har exakt samma vit-gula färg. Sen luktar man på dem och alla luktar vitt vin. Sen smakar man och det är ytterst små skillnader mellan vitt vin och... vitt vin. Men när man hållt på ett tag börjar nyanser framträda. Det ena hade en liten grön nyans som man inte såg först. Det andra var marginellt mörkare och djupare i sin färg jämfört med de andra. Och lukterna! Som de förändrades. Från att bara lukta vitt vin så kände man äpplen så tydligt som om man just bitit tag i ett färskt äpple, nötter och smör som om man ätit smörkola, citrus som att man bitit i citronskal och nässlor och krusbär som om man stod i mitten av en trädgård mitt på sommaren. Otroligt! Smakerna förändrades också och blev tydligare och tydligare ju mer man fokuserade på dessa känslor och förnimmelser.

På det hela taget väldigt trevligt - tre tillfällen kvar och sen ett litet prov så har jag nog ett första gradens diplom eller vad det nu heter. Yey! :P Och vitt vin blir det nog oftare framöver - Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc för 99 kr var otroligt spännande och prisvärt.

Nästa tillfälle är om tre veckor. Ska bli himla skoj. Tills dess är det kinesiska, jobb och lite fritid emellanåt som gäller. Och kanske en privat vinprovning - har ju kvar några viner från vinlotteriet på jobbet fortfarande.

3 kommentarer:

RosaMilton sa...

Va bra då kan man få vintips av dig i fortsättningen!

Syrran

Olle sa...

Precis min tanke! Vi dricker nästan bara vitt vin hemma men det blir då lådvin av billigaste sorten. Och då smakar det vitt vin - punkt. OK det också.

Det här med äpplen och kola och kaffe osv har jag aldrig lyckats med. Fast jag kan nog känna skillnaden på ett 500 kronors vin och ett som jag dricker till vardags... I alla fall tror jag det - fast när drack jag ett sådant vin senast???

Olle

Unknown sa...

jag hoppas du bjuder in mig till den privata provningen, ifall ni behöver lite experthjälp, haha :)