2006-07-31

Helgen

Helgen har varit helt underbar. Bortsett från elaka familjen som ringer från Jämtland där syrran, syrrans familj, pappa och kära mor är allihopa och njuter av den jämtländska sommaren, värmen och den totala avsaknaden på mygg. Usch för att ringa och tala om sådant, jag hade verkligen velat vara där med dem!

Jag har dock haft en trevlig helg i Stockholm istället. Festen i fredags har ni redan läst om kanske, tänkte bara komplettera med lite bilder därifrån. Lägger upp en bild på det fina festivalbandet jag fick här, så får ni tänka er resten själva. Har ni inte så bra fantasti kan ni också gå hit för att se resten av bilderna jag tog under festen.

Svartvinbärsfestivalen - 06

Söndagen spenderades med Erik, Malin, lille William (aka Estévan med spanskt uttal) och David. Först gick vi och åt en trevlig lunch på Lewinsky's, sen åkte vi ut till Ingarö. Där träffade vi Eriks mamma Gunnel som jag inte träffat på jättelänge kändes det som, och framförallt kollade vi på ombyggnaderna som hade gjorts på huset. Otroligt fint blev det, med ett kök som var lika stort som resten av huset (eller så kändes det iaf). Vi åkte ner till stranden och tillbringade eftermiddagen där, lekandes som små barn på flytbryggan (brottning mellan mig, Erik och David såklart) och sen så hjälpte vi alla William att ta sitt livs första bad utomhus. Han var lite skeptisk, det var nog spännande men lite kallt. Underbart kul var det iaf och det var en riktigt riktigt härlig sommardag helt enkelt!
Har man inga badbyxor kan man låna shorts av David
Är shortsen för stora behöver man ett skärp för att hålla dem uppe.
Har man inget skärp får man ta en bit telefonkabel och knipsa av.
Man tager vad man haver.

Avslutade kvällen med att se Pirates of the Carribean som jag tyckte var helt okej även om den saknade det lilla extra. Trevligt att vara hemma i Stockholm emellanåt dock, skönt att träffa de gamla vännerna och komma ifatt lite med allt som hänt.

Kommentera och dokumentera

Välkommenterad kod är lättare att jobba med. Väldokumenterad kod lika så. Sitter just nu och försöker förstå mig på olika delar av ett framework. Det finns javadoc till hela alltet, så i teorin ska det inte vara så klurigt. Tillsammans med Eclipse som söker genom javadocen och visar det man behöver precis när och där man behöver det ska det till och med vara riktigt lätt.

Hjälptext om en funktion getQualifiedName() som lyder "If the meaning of the Qualified Name attribute isn't clear, there really should be more of a description here... " hjälper dock inte riktigt. Jotack, gärna, det skulle helt klart underlätta med något av en beskrivning.

Snälla, se till att dokumentera allt ni gör så slipper andra stackare uppleva frustration som den som stundtals fyller mig.

2006-07-30

Harry Potters magic wang

Efter att ha tipsats av Pätr och co att läsa igenom topp 200 på bash.org som jag inte gjort på väldigt länge hittade jag följande citat som jag bara älskar. Antar att många av er redan läst det, but here goes anyway.

Purely in the interests of science, I have replaced the word "wand" with "wang" in the first Harry Potter Book
Let's see the results...

"Why aren't you supposed to do magic?" asked Harry.
"Oh, well -- I was at Hogwarts meself but I -- er -- got expelled, ter tell yeh the truth. In me third year. They snapped me wang in half an' everything

A magic wang... this was what Harry had been really looking forward to.

"Yes, yes. I thought I'd be seeing you soon. Harry Potter." It wasn't a question. "You have your mother's eyes. It seems only yesterday she was in here herself, buying her first wang. Ten and a quarter inches long, swishy, made of willow. Nice wang for charm work."
"Your father, on the other hand, favored a mahogany wang. Eleven inches. "

Harry took the wang. He felt a sudden warmth in his fingers. He raised the wang above his head, brought it swishing down through the dusty air and a stream of red and gold sparks shot from the end like a firework, throwing dancing spots of light on to the walls

"Oh, move over," Hermione snarled. She grabbed Harry's wang, tapped the lock, and whispered, 'Alohomora!"

The troll couldn't feel Harry hanging there, but even a troll will notice if you stick a long bit of wood up its nose, and Harry's wang had still been in his hand when he'd jumped - it had gone straight up one of the troll's nostrils.

He bent down and pulled his wang out of the troll's nose. It was covered in what looked like lumpy gray glue.

He ran onto the field as you fell, waved his wang, and you sort of slowed down before you hit the ground. Then he whirled his wang at the dementors. Shot silver stuff at them.

Ok
I have found, definitive proof that J.K Rowling is a dirty DIRTY woman, making a fool of us all

"Yes," Harry said, gripping his wang very tightly, and moving into the middle of the deserted classroom. He tried to keep his mind on flying, but something else kept intruding.... Any second now, he might hear his mother again... but he shouldn't think that, or he would hear her again, and he didn't want to... or did he?

Something silver-white, something enormous, erupted from the end of his wang

Then, with a sigh, he raised his wang and prodded the silvery substance with its tip.

'Get - off - me!' Harry gasped. For a few seconds they struggled, Harry pulling at his uncles sausage-like fingers with his left hand, his right maintaining a firm grip on his raised wang.

2006-07-29

Svartvinbärsfestivalen -06

Festivalfest igår (namnet blev svartvinbärsfestivalen-06). Riktigt roligt! Massa trevligt folk som jag inte kände sen tidigare (kände ju bara Carro egentligen).

Checklista över festivalkänslor:

  • Tält att sova i - check
  • Grillad mat - check (okej, jag åt en Birkapizza på vägen dit och de åt maten inomhus eftersom det regnade, men ändå)
  • Regn -> lera - check
  • Festivalarmband - check (de gjorde egna - foton kommer när jag är tillbaka i Linköping)
  • Folk man inte känner - check (kände som sagt bara Carro men det löste sig ju ändå)
  • Fylla - check (helt nykter var man väl inte åtminstone, blev en del vin under kvällen)
  • Däcka - check (nja, somnade på deras soffa efter att ha testat att sova i tältet direkt på marken, i studsmattan som var våt efter regnet och i en av utemöbelsstolarna som stod på verandan)
  • Vända på dygnet - check (klockan var väl kring 7 när vi somnade, vaknade 9 av att de första gick upp då - utvilad till tusen nu)
  • Skador man knappt vet hur de uppkom - check (har ont i axeln, troligtvis efter halvlyckade bakåtvolter i studsmattan)
  • Vakna och inte veta var man är - check (vaknade av en blixt och åska som slog ner precis utanför lät det som, så lite lagom desorienterad och blev förundrad över att jag var inomhus och blev osäker på om jag fortfarande var i Bromma eller inte)
  • Bakismat, bakisfotboll, bakisfilmer och bakis - check (utom det sista - var inte bakis alls egentligen, men ruskigt seg däremot)
  • Bra musik - check (stereon/datorn stod på med riktigt bra musik hela kvällen - favoriten var nog ändå Foo Fighters-låtarna som spelades)
  • Prata engelska med utlänningar - check (var en australienare där som var riktigt trevlig, så ungefär hälften av kvällens konversationer var väl på engelska)
  • Trevligt folk - check (Carros kompisar var riktigt schyssta, Carro med för den delen - hon är ju bara för rolig att ha att göra med)
På det hela en mycket bra fest alltså, borde ha en sån nere i Linköping kanske. Var himla trevligt att så många sov där också, så har haft en halvslapp dag idag tillsammans med de nyfunna bekantingarna där alla verkade lika sega.

2006-07-28

Stockholm

Så var man i Stockholm då. Jahapp. Tåget lite försenat, men inte mer än en timme så det var väl okej. Kunde ju lika gärna sova på stationen i Linköping som hemma i sängen. Nu är det tydligen fest, men först den obligatoriska Birkapizzan! De säger att det är festivaltema, vilket innebär tält på gården, grillning, musik på hög volym, skitiga kläder (antar jag?) och kanske en dräggfylla bland en del av deltagarna? De två sista vet jag ingenting om och har inte tänkt delta så himla aktivt i åtminstone, men ska det vara riktig festivalkänsla bör det väl vara där. (Hmm, tillsammans med folk som röker på överallt och har sex offentligt - men vi får väl hoppas att det är någon ordning på saker och ting iaf).

In i dimman bröder och systrar!

Tidsfördriv

Till alla er som sitter ute på jobben och sommarjobben och exjobben eller bara är lediga och inte har så mycket att göra - testa den här länken! Underbart enkelt och roligt spel som man kan sitta med lagom långa pauser. Finns några andra riktigt bra där också, så bara att surfa runt!

Åker till Stockholm i helgen verkar det som - så bloggandet kanske går på sparlåga ett tag.

2006-07-27

Nostalgitrippar

Nostalgitrippar är roliga. Man gör något som får en att tänka tillbaka på de "gamla tiderna" och något speciellt som var just då. Göteborg var en liten sån nostalgitripp, framförallt att få gå och äta crepes på Creperiet. Lite fascinerande vad man kan göra för saker för att uppleva dessa nostalgitrippar.

Träffa gamla vänner och prata om tiden som var är ju en sak man kan göra, men man kan lika gärna (som jag gör nu) ladda ner ett spel som är halvgammalt och spela. Den här gången är spelet Settlers 2 ( någon omgjord version tydligen - beroendeframkallande säger de). Samtidigt lyssnar jag på låten Evert av James och Karin. Det ger också nostalgitrippar - om än lite längre tillbaka i livet.

Nu ska jag ner på stan på ett möte och passa på att shoppa lite samtidigt. Sen ut till exjobbet antar jag. Woopie, snart helg också, blir nog att åka till Stockholm skulle jag tro.

2006-07-26

Savants paradox

För första gången har jag läst en förklaring till Savants paradox som faktiskt gör att det känns intuitivt att det är som det är. Savants paradox är alltså teorin om att man i fallet när man ska välja en av tre dörrar i en TV-show för att vinna en bil och efter att man valt så öppnar programledaren en dörr (som visar sig vara "tom" eftersom programledaren vet var bilen är) och därefter får man välja om man vill stå kvar med sin tidigare dörr eller om man vill byta till den andra sm är kvar - teorin säger att man alltid bör byta eftersom det är dubbelt så stor chans att få bilen isf.

Matematisk är det lätt att visa med de olika utfallen och sådär, men det har aldrig känts intuitivt för mig eftersom det finns två dörrar kvar och då borde det vara 50-50 vilken dörr bilen är bakom. Förklaringen som gav mig aha-upplevelsen löd iaf som följer: "Sannolikheten för att gissa "rätt" i första försöket är 1/3. Sannolikheten att bilen står bakom någon av de andra två dörrarna är alltså 2/3. Att inte byta är detsamma som att tro att man har gissat rätt i första försöket. Att byta är att tro att man gissade fel i första försöket. Sannolikheten för detta är dubbelt så stor som för att ha gissat rätt."

Och jodå - jag får massor av saker gjorda på exjobbet, jag tar bara lite småpauser emellanåt.

Datorsystem

Hur många olika datorsystem kommer man i kontakt med under en vanlig dag i sitt liv? Om inte tusentals så åtminstone betydligt närmare hundra än tio - oavsett om du jobbar med datorer eller har vilket annat jobb som helst.

En vanlig dag för mig kan bestå i användning av åtminstone följande system.

  • Datorn hemma används självklart, med frekvent användning av ett tiotal programvaror (Windows, Office, Outlook, Firefox, Winamp, ICQ, MSN, Skype, Antivirus, Picasa, etc.). De flesta av dessa programvaror kräver vanligtvis stora system i bakgrunden, exempelvis mailservrar, uppdateringsservrar, ICQ/MSN/Skype-servrar etc.
  • Hemsidor (hur många på en genomsnittlig dag? svårt att säga, men många blir det. ett tiotal nya per dag kanske, plus alla de där som man besöker ofta - Google, Gmail, Blogger, Lunarstorm och andra communities, Aftonbladet, DN, banken och många fler.)
  • Användning av datorn i skolan / på jobbet - här kommer mer system in i leken, Unix/Linux/andra OS, programmeringsmiljöer (fem-tio stycken?), ytterligare programvara, interna system för att hantera multipla användare, användarprofiler, etc. Blir en hel mängd datorsystem och datorkraft som läggs i bakgrunden utan att man riktigt jobbar med dem direkt och märker av dem.
De här första punkterna inser jag är lite extrema för en som jobbar mycket med datorer, självklart har en undersköterska utan dator hemma inte samma datoranvändning som jag. Men det här är ändå (skulle jag våga påstå) den lilla delen av de datorsystem man kommer i kontakt med under vardagen. Vad gör man mer under vanliga dagar?
  • Tittar på TV / Lyssnar på radio - självklart är det mjukvarusystem i TVn, videon, stereon, etc. som styr det hela, det ligger brutalt många steg på vägen (skapande av TV-program, styrandet av en TV-station, utsändning av TV-signaler, etc.) och varje av dessa steg innehåller en mängd datorsystem som gör allting möjligt.
  • Mobiltelefoni (eller vanlig telefoni för den delen) - Datorsystem i massor - mjukvara till mobilen, mobilmaster, växlar, operatörsmjukvara för att hålla koll på sina kunder, etc...
  • Handla i affärer - lagret hålls koll på av datorer, beställningar görs via datorn, kassorna drivs av datorer, kontakt med banken sker via datorer, med mera
  • Köra bil - bilen innehåller numera tusentals mikrodatorer som mäter, beräknar och hjälper till med bromssystem, styrning, varningssystem, farthållning, GPS, etc. etc. etc....
  • Hemmet - Varenda sak i hemmet innehåller små datorsystem numera - leksakerna, mikrovågsugnen, kylskåpet, ugnen, tvättmaskinen, väckarklockan, med mera.
  • Banken, CSN, Försäkringskassan, försäkringsbolagen, samt ett tjugotal statliga verk håller varje dag koll på dig, vart du bor, vad du har för uppgifter hos dem, om det är dags att betala något till dem, om du har flyttat, etc... Alla drivs av enorma interna datorsystem som ligger och tuggar i bakgrunden hela tiden.
Vartenda av dessa system måste utvecklas, byggas, göras om, uppdateras, ses över och så vidare. Alla företag med fler än några stycken användare har nu behov av en person med hög datorkompetens eller en dedikerad datortekniker. De allra flesta företag som tillverkar en produkt har också behov av en eller flera mjukvaruutvecklare (på någon nivå - högnivå till hårdvarunära) för att se till att datorsystem bakom, i eller framför produkten byggs och fungerar som de ska.

Hur fan kan folk tro att behovet av programmerare, systemvetare, datavetare, datatekniker och datorkompetens i allmänhet minskar eller kommer försvinna? Finns det en möjlig framtid där datorsystem inte fortsätter vara en naturlig och integrerad del i allt vi gör?

2006-07-25

Blöt...

Så här blöt blir man när man åker Flume Ride
- åtminstone om man som jag och Fredrik åker längst fram när man fem personer

Blöt. Har svårt att bestämma mig för vilket som var värst - att vara blöt efter Flume Ride när det började bli lite kyligt och jeansen var fuktiga och man kände sig lite kinkig mest, eller att som nu vara genomblöt av svett trots att man duschade för någon timme sen. Riktigt genomblöt var jag ju förstås efter fotbollen idag - två timmars ihärdigt spelandes i gassande sol, men då kändes det mer okej på något vis.

Får nog ta en kall dusch innan jag lägger mig, kan ju inte somna i den här värmen...

Sitter och sysslar med lite konsultjobb just nu. Databaser. I Access. Inte så himla upphetsande - tycker inte om att göra grafiska gränssnitt i Access alls. Men lyssnar på skön musik och tänker på att varje timme här blir en halvdag i Thailand, då är det lättare att motivera sig själv. Nu ska jag ta och fixa det sista och sen får jag väl ta och städa och plocka lite innan Åsa kommer hem imorgon.

Godnatt ni där ute som läser!

2006-07-24

Felanmälningar på flyg

Satt och sorterade lite mail i väntan på att jag skulle gå och lägga mig och hittade ett gammalt mail med felanmälningar för flygplan som är så hilarious att jag bara måste posta det här. Det är alltså piloter som skriver en liten lapp med beskrivningen av felet till teknikerna och sen får en liten lapp tillbaka som bekräftelse på att det "åtgärdats". Man blir ju lite orolig - men det är tydligen så att det här företaget är ett av de få som aldrig haft någon stor olycka.

P: Left inside main tire almost needs replacement.
S: Almost replaced left inside main tire.

P: Test flight OK, except auto-land very rough.
S: Auto-land not installed on this aircraft.

P: Something loose in cockpit.
S: Something tightened in cockpit.

P: Dead bugs on windshield.
S: Live bugs on back-order.

P: Autopilot in altitude-hold mode produces a 200 feet per minute descent.
S: Cannot reproduce problem on ground.

P: Evidence of leak on right main landing gear.
S: Evidence removed.

P: DME volume unbelievably loud.
S: DME volume set to more believable level.

P: Friction locks cause throttle levers to stick.
S: That's what they're for.

P: IFF inoperative.
S: IFF always inoperative in OFF mode.

P: Suspected crack in windshield.
S: Suspect you're right.

P: Number 3 engine missing.
S: Engine found on right wing after brief search.

P: Aircraft handles funny.
S: Aircraft warned to straighten up, fly right, and be serious.

P: Target radar hums.
S: Reprogrammed target radar with lyrics.

P: Mouse in cockpit.
S: Cat installed.

P: Noise coming from under instrument panel. Sounds like a midget pounding on something with a hammer.
S: Took hammer away from midget.

Liseberg

Helena, Henrik och Fredrik framför radiobilarna - vi åkte dem tre-fyra gånger!

Var helt otroligt roligt att vara på Liseberg i helgen! Köpte självklart åkband (som vi tjänade in med god marginal) och åkte hela dagen! Kom dit strax efter öppningen vid tolv-tiden och stannade tills de stängde vid tolv på natten. Man hinner med rätt mycket åkning på tolv timmar (och hinner stå i rätt många köer). Standard verkar vara 35 minuters kö till saker, oavsett om det är Balder, småsaker eller glass man vill ha. Nej, inte riktigt så var det, det var exempelvis lite kortare kö till Flume Ride som vi åkte två gånger. Det kan för övrigt ha varit den roligaste åkturen - vi trängde in oss fem pers i en liten plaststock och blev GENOMBLÖTA. Åtminstone jag och Fredrik som turades om att sitta längst fram. Efter den långa backen kommer en massa sprut som man blir blöt av - och sen kommer den stora vågen som bara väller in. Vi höll på att sjunka kändes det som, men det räckte åtminstone till att man skulle vara blöt från fotknölarna till hårbottnen.

Plötsligt förvandlades alla fem till gnomes - mycket underligt

Vi åkte självklart Balder en massa (fyra gånger tror jag - en gång långt fram, tre gånger så långt bak som möjligt där det blir mest fart) - den är helt underbar för övrigt, vi åkte Spinnrocken (stor gunga som snurrar och har sig), Kanonen (snabb bergodalbana som känns lite överskattad) och självklart både Uppskjutet (wiii - sjuttio meter rakt upp i luften så man ser hela staden) och Höjdskräcken (långsamt upp längst upp i ett torn och sen skjutas ner i full hastighet - hela världen exploderar kring en men man hinner se långt innan den gör det).

Tillbaka från Götet

Så var en härlig helg till ända. Helgen spenderades i Göteborg (bilder kommer ikväll) och det var riktigt trevligt. Bodde hos Henrik och Helena som fått det jättefint i sin nya lägenhet. Imponerande hur snabbt man kan komma i ordning, jag är ju fortfarande inte helt klar med vår lägenhet som vi flyttade in i i början av februari. :)

Fredagskvällen var vi ute och åt jättegott på en restaurang som hette Vasastan, väldigt gott och överkomliga priser. (Hade Fredrik "kommit undan" med att betala bara 108 kr för allas middagar, 10 öl, 1 flaska vin och 2 cider eftersom vi satt på bord 108 och kyparen gjorde fel så hade det blivit _mycket_ billigt.) Efteråt gick vi till Creperiet för att äta crepes, något som väckte starka minnen från Göteborg för mig. Creperiet är så genombra och detär så konstigt att det inte finns motsvarande "kiosker" i andra delar av Sverige, har åtminstone aldrig sett någon.

Åter till jobbet nu, skriver mer om helgen, Liseberg och lägger upp bilder senare.

2006-07-21

Pandora

Har ni inte testat det än så ska ni verkligen kolla på Pandora - music genome project, ett underbart sätt att hitta ny musik och ett underbart sätt att lyssna på musik under dagarna som överträffar radio by far.

Hittade exempelvis artisten Lazyboy genom Pandora, som jag fastnat för rätt mycket. Låten "Underwear Goes Inside the Pants" är helt underbar till exempel.

Americans, let's face it: We've been a spoiled country for a long time.
Do you know what the number one health risk in America is?
Obesity. They say we're in the middle of an obesity epidemic.
An epidemic like it is polio. Like we'll be telling our grand kids about it one day.
The Great Obesity Epidemic of 2004.
"How'd you get through it grandpa?"
"Oh, it was horrible Johnny, there was cheesecake and pork chops everywhere."
- Lazyboy, Underwear goes inside the pants

2006-07-20

Trädgårdstomtar

Trädgårdstomtar är fascinerande varelser. Hittade just följade blog om en trädgårdstomte som flytt från sitt förra hem för att upptäcka världen. Tänk om man var lika företagsam som Eskil? Ska bli spännande att följa Eskils resor från början...

Hört på exjobbet

När man träffas varje dag flera timmar, sitter instängda (nåja) i samma rum hela dagarna och inte har så mycket att göra förutom att grotta ner sig i teoretiska problem så är det självklart att det kommer bli många konstiga diskussioner. Man borde verkligen ha en person med som skrev ner allt man sade, kunde vara rätt roligt i efterhand. Fredrik kan vara rätt hilarious from time to time. ;)

Fredrik pular med ett limstift.
F: Jag tror att jag kommer få magiska egenskaper i mina fingrar om jag fortsätter leka med det här under hela exjobbet.
A: Ja, ungefär som Spindelmannen?!
F: Ja, precis. Det vore ganska häftigt faktiskt. Skönt att slippa hämta mjölkpaket och så också.
A: Borde du inte satsa på att bli en jedi istället i så fall?
F: Jo, det är sant. Jag kan ju nästan prata som Yoda faktiskt, så jag är ju halfway there. It's only that damn Force missing....

Visst är det förjävligt att det alltid ska falla på de små detaljerna?

Datornörd och chockträning

Har man chockrört sig för mycket när man kvider av smärta pga. träningsvärken i magen när man nyser? Troligen, men gud vad skoj det är! Var ute och spelade fotboll någon timme idag, underbart att komma ut och röra sig och var precis lagom nivå på spelet! Gjorde dessutom två nickmål vilket ökade min målstatistik med 400% under de senaste fem matcherna eller så. ;)

Lagade mat med Fredrik och Sanna också. Mums! Potatissallad och kassler, så lätt men ändå så gott. Gjorde pannacotta till efterrätt som vi åt efter fotbollen, lyxkänsla som för en direkt tillbaka till Spanien. Åååh vad jag längtar tillbaka ibland.

Ibland glömmer man bort hur datornörd man är, men så händer det att man bara kommer på det igen. Kom just på mig själv med att prata om ickemotsatsförhållandet mellan konst och algoritmer med Micke, för att sedan gå över på att fråga vilken hans favoritalgoritm är och vilket som är hans favoritbevis inom datavetenskapen. Aaah, det är bara att välkomna tillbaka den sidan av mig själv. ;)

Resultatet blev följande:
Algoritm: Merlin Sort (nåja, kanske inte, men ändå?)
Bevis: Svårt val, väljer mellan kompletthetsbeviset för Turingmaskiner, beviset för att man aldrig bestämt kan säga om en godtycklig algoritm kommer att avsluta eller hela bevisgången för NP-kompletta problem.
Kommentera gärna med era egna favoriter!

2006-07-19

Liseberg

Nu har vi bokat bussbiljetter till Göteborg för helgen. Tyvärr ordnade det sig inte med att åka bil med två andra som skulle åka ner (annons på Anslagstavlan), för de fick ändrade planer. Så man får stå ut med buss istället, men sånt får man väl leva med.

Åker ner under fredagen, festar och sen är det väl Liseberg hela lördagen kan man tänka sig. Söndagen får man väl se vad som händer, men antingen är man kvar i Göteborg eller så är man inte det. Ska bli jäkligt skojigt iaf! Nu gäller det bara att hitta en lämplig trädgårdstomte som kan följa med på våra äventyr...

Notera: Inte fest hos mig på lördag. Var kommer det ifrån? Börjar få förfrågningar från höger och vänster om när/var och vilka som kommer. WTF? Jag har väl aldrig nämnt någon fest hos mig. Ni är välkomna vilken annan dag som helst för att festa, men jag är gärna hemma åtminstone.

2006-07-18

Mmmm... volleyboll!

Volleyboll är fruktansvärt roligt att spela! Går ut vid halv sju och spelar med lite utbytesstudenter tills "vår tid" börjar vid åtta. Spelar tills nu - halv elva. Glömmer helt bort att jag inte ätit någon middag. Nu ska jag nog dricka lite fil, en liter vatten och sova!

Spanjorer och deras engelska

Spanjorerna hade intressant engelska. Det som var intressant var att man kunde stöta på det på så många ställen, på så många sätt. Ni har redan (kanske iaf) läst om mina konversationer med spanjorer i min ålder som har gått sådär, men nu kommer en liten bild på hur det kan bli lite lustigt även på mer officiella trycksaker. Andra ställen vi sett fel på är menyer, reklamfoldrar och annat som blivit smått humoristiskt.

Observera texten "1st January is closed every day" - skoj tycker Anders

2006-07-17

Meta-meta?

En intressant reflektion kan vara att om jag som nu skriver om det förra bloginlägget (som ju var ett meta-blog-inlägg och som jag inte är jättenöjd med) så blir det ett meta-meta-bloginlägg. Bara så ni vet!

Meta-bloggande

Nu har det länge stått still i folks bloggar, verkar som att hela Linköping ligger lite i stitlje nu under sommaren. För att ha något att skriva om (jag flyr lite från det stora projektet att skriva reseberättelsen klar) och för att slippa skriva om att jag exjobbar fortfarande och inte så mycket händer där, så tänkte jag mig att producera en meta-blog, dvs. en blog om bloggar. Here goes.

Notering: Skulle någon ha något emot att deras blog blev länkad härifrån får ni säga till, så tar jag bort den. Utgår dock från att allt som läggs upp på nätet är tillräckligt publikt för att kunna länkas från min blog.

Cynical stuff by Miro Karjalainen - This is a quite different blog, containing different thoughts and matters that cross Miro's confused brain. Most of its' content is highly interesting and thoughtful, with an occasional nut-case story or at the most semi-interesting entry. However, if one is interested in computers or Miro in general perhaps, go here and read. Great English too!

Dutts blog av Dathui - Den här bloggen är lite som en blandning mellan Miros blog som nästan bara behandlar skumma tankar och de flesta andras bloggar som är mer lika en dagbok som beskriver vad de gjort. Dathui beskriver dels saker som händer omkring honom, men blandar det med intressanta tankar och idéer som han har. Ganska djupa inlägg ibland om tankar, känslor och annat som är intressant att få inblick i för oss som känner honom. Underligt färgschema? :)

Bluerain av bluerain - Den blog som kanske är mest lik min egen, dvs. fungerar mest som en dagbok om vad som hänt i hennes liv. Kul att läsa för vänner och bekanta, samtidigt som den också innehåller en del funderingar, tankar och reflektioner kring vad som händer i hennes och andra vänners liv.

Len's blog av Len Widleheyt - Unik blog på många sätt. Sättet att blanda presensbeskrivningar av vad som görs i hans liv (ofta i form av att han sitter vid datorn och tänker tillbaka på vad som hänt under den senaste tiden) blandas med komplett nonsens som lättar upp, lägger till en dimension och tillför mycket intresse till bloggen. Jag förundras framförallt av hur han skriver bloginläggen, jag skulle aldrig kunna producera något. Kanske blir man sån av för mycket anime?

Min elektroniska soapbox av Markus - Jag är, precis som han själv, imponerad över att han har hållit uppe bloggandet. Hade kanske inte väntat mig det, men å andra sidan ska man inte tro för mycket om folk i förväg och man borde väl lärt sig vid det här laget att Markus kan förvåna en både en och två gånger. Positivt för det mesta. ;) Kul att läsa om vad som händer i hans liv,även om det (precis som de flesta andras) är ungefär samma saker eftersom vi bor i samma lilla stad och umgås på samma lilla sektion i samma små kretsar. Nästan iallafall.


Slut på meta-bloggandet för denna gång. Eventuellt borde jag varit mer djupsinnig och analytisk, men det orkar jag inte med denna gång. Kanske blir en uppföljare till meta-bloggen om jag orkar nån dag.

Swiss bank account

Insidan av stadshuset i Zürich - fina väggmålningar

Ännu ett litet utdrag från mitt semesterbloggande som ska skrivas om till resedagbok, i väntan på den kompletta texten. Detta är om resan till Barcelona och stoppet i Zürich.

Idag åkte jag ner till Schweiz, käkade en lunch och startade ett bankkonto för att sedan åka vidare. Nästan iallafall. Hade ju några timmars bytestid på flygplatsen i Zürich på väg till Barcelona, så jag passade på att åka in till stan. Flanerade längs någon gata som såg stor ut, vilket gjorde att jag hann se deras mycket fina stadshus, gå en bit i deras hamn och se fyra stycken H&M-affärer. Käkade naturligtvis på McD, mest för att ha en aning om vad det skulle kosta mig. Hade ju ingen koll alls på vad en Schwizisk Franc var värd, så fick chansa på att det var ungefär som resten av världen. Troligtvis min dyraste lunch på donken någonsin. Fick dock inget bankkonto avklarat, ställde mig bara utanför den häftigaste banken och kikade in lite (det ser precis ut som på filmer) och tog ett foto också, men mer än så blev det inte. Tyvärr, det hade varit häftigt att säga att man åkte till Schweiz, käkade en lunch och startade sitt bankkonto.

Skrev tydligen några rader om spanskan efter första natten i Barcelona

[...] Har ju dock Fredriks potenta parlör som hjälper mig i alla knipor, framförallt har han ju lärt mig att jag inte ska säga "Hola guapo" till killarna jag möter. Andra nyttiga saker att kunna säga är ju bland annat "Konstruir torres tiene que ser excitante" (Bygga torn är mycket upphetsande) eller "Mierda, debiera haber estudiado espanol" (Helvete, jag borde pluggat spanska) eller min favorit kanske "Te lo dijo sinceramente. Debieras provar una crema de labios." (Jag säger det i all välmening, du borde testa lypsyl).

Så här i efterhand kan jag ju konstatera att frasen "Konstruir torres tiene que ser muy excitante" kom väl till användning när jag visade mina spanskkunskaper för spanjorerna i Balaguer. De var mycket imponerande (och de som inte kunde engelska och som inte hört förklaringen om hur jag lärt mig den spanska jag kunde blev väldigt förvånade).

2006-07-16

Slumber

so, you're feeling unimportant,
'cuz you've got nothing to say,
and your life is just a ramble,
no one understands you anyway

well, I've got a piece of news, son,
that might make you change your mind,
your life is historically meaningful,
and spans a significant time

[...]

there is just no time to parade around sulking,
I would rather laugh than cry,
the rich, the poor, the strong, the weak,
we share this place together

Det är en tankvärd låt kring ett ämne som berörts på många bloggar runt om i staden den senaste tiden. Grubblar man för mycket försvinner alltifrån en, men samtidigt kräver nog livet lite eftertanke ibland för att verkligen uppskattas. Bad Religion ger sin synvinkel på det i en (IMHO) av deras bästa låtar, dock håller jag kanske inte med om slutsatsen att man inte behöver oroa sig så mycket eftersom det ändå är så kort tid vi lever här på jorden. Men det ligger något i det ändå, varför spendera sin tid på att grubbla och oroa sig när man kan passa på och leva och njuta av det medan man kan?

Reseblogg på gång, men måste smälta intrycken och få en helkväll för mig själv först, får se när detta blir möjligt.

2006-07-13

Semesterbilder

Reseberättelsen dröjer fortfarande ett tag, men ni kan nu se ett litet urval av de bilder som togs på semestern (det blev totalt drygt 2 Gb, så hör av er ifall ni vill se mer). Bilderna hittar ni på: http://picasaweb.google.com/anders.ivarsson/.

Smakprov



Efter lite övervägande lägger jag här ut ett smakprov på vad som komma skall. Ett litet foto på mig (jodå, jag står och gömmer mig där i den svala skuggan) på Costa Brava. Otroligt vackert tycker jag, det var helt magiskt där faktiskt.

Mer kommer senare.

Presenter på posten

Så var man hemma igen då och livet går så smått in i de gamla vanliga hjulspåren. Inget negativt med det, tvärtom, det är skönt att vara hemma och syssla med saker man vet hur de förväntas vara. Tänk om det vore lite lättare bara, att veta vad man ska göra, vad man vill och var man är på väg?

Reseberättelsen från semestern är på väg, ska skriva klart den bara och få lite ordning på fotona. Tills vidare får ni hålla till godo med mitt vanliga raljerande.

Fick en present på posten idag. Hämtade ut ett stort paket på posten som jag inte hade någon aning om vad det var. Stort paket, fyrkantigt, typisk present och inslagen som en present. Mycket suspekt. Öppnar paketet. Kosta Boda-kartong. Hmm, vem har såna liggande hemma som de slår in saker i? River lite tejp och öppnar kartongen. En Kosta Boda-ljusstake, jättefin. Cool, men vem är den från? Inga lappar som är synliga, bara kartongen med presenten och en informationslapp om att man inte ska leka med elden. Suspekt.

Efter lite letande hittar jag inskriptionen "IVA - Framtidens Universitet" på undersidan och ungefär samtidigt en lapp som var väl gömd som tackar mig för deltagandet i projektet Framtidens Universitet som paneldeltagare. Trevligt att få uppskattning för det man gjort, samtidigt som det var otroligt skojigt och lärorikt att vara med där.

Vad är då det första man gör när man fått en så oväntad present? Självklart går man till Kosta Bodas hemsida och kollar upp vad saken kan ha kostat. Tänk vad kapitalistisk man har gått och blivit, det är ju beklämmande...

One night in ... Olot?

I väntan på att jag ska hinna skriva en hel reseberättelse (tänkte göra det vilken dag som helst) så lägger jag ut en text som jag skrev på farsans bärbara under tiden vi var där. Nu så här i efterhand upptäcker jag att jag visst skrev den på engelska, men jag antar att det går lika bra för er alla... ;)


Yesterday I had a really good time. After I wrote the blog yesterday, we went to see the city. The volcano (we live on the side of it) was not too impressing, mostly a hill with a hole in it. We had a great dinner in the central square of the town, I had some catalanian version of duck with pears, really nice.

After dinner we went to the hotel with my newly bought oranges, naranjas, to take a photo of me and the two naranjas. This was for Jennis birthday, I sent her a MMS with the two naranjas (on my head) and the text "Ay, ay, ay, naranjas en la cabeza". Hope you enjoyed your birthday Jenni! ;)

After this somewhat strange exercise of holding two naranjas over your head without your arm showing and then taking a photo with the mobile in the other hand (my dad had a great time seeing me do this), I left dad in the hotel room and went for a stroll in the town, looking for a bar or café to spend the Friday night in.

After a while I found a plaza with a couple of bars/cafes and it seemed that this was the city's "warmup plaza", you came here for a cerveza or two before heading out to party. After talking to a girl whose English was not so very good, and mostly limited to yes/no and right/left/across (the last one being somewhat of a special-special, she had to think about it for quite a while), she told me where an English pub City Arms was located (a couple of blocks away, I wouldn't have found it without a description of the way).

City Arms was a really nice bar, looked somewhat like HG and felt like home immidiately. The place was packed with people (at one in the night, the place would be open to five they told me). I spent the night in this bar, meeting a few people (some who could talk English, and some who didn't).

The typical conversation (somewhere along the way of the whole conversation) would be:

S (stranger): What's your name?
A: Anders
S: Hi, Andres.
A: Ehm, yeah, hi!
S: Me llamo <input strange Spanish name which I had no chance of remebering or let alone pronouncing>
S: Where are you from?
A: I'm from Sweden, Suecia
S: Aaah, Suecia!
(Here I had a couple of different responses, I will return to them later)
...
S: Are you aqui (pointing at the bar) alone?
a: Yes
S: Alone? You don't know anyone?
A: No, I'm here alone.
S: What are you doing here? (meaning Olot, the city)
A: I'm on a vacation
S: What?
A: A holiday
S: (shining with every muscle in their face) Aaah, ollidey!
(short paus)
S: Why are you on ollidey (big smile, they seem to like the sound of the word ollidey) in Olot? (confused look)
A: Ehm, I'm here with my father?
S: What?
A: Padre, he's sleeping
S: AAaah, padre! Do you know someone in Olot?
A: No, no one.
S: So, why are you in Olot?
A: Ehm, holiday!
S: Aaaaaah, ollidey! (big smile)
S: Why do you have it in Olot?
A: Eherrhm... We're going to Barcelona tomorrow?
S: What?
A: Manjana, Barcelona!
S: Aaaah, I see, ollidey!
.....

Clearly, Olot is not a very big city for tourism. :)

As for the responses to Suecia, I have had the following:
S: Aaaah, yes, chocolate!
A: Ehm, noo, Suecia, in the north, not Switzerland
S: Ah, okey...

Or:
S: Aaah, Suecia, lovely country!
A: Have you been there?
S: Yes, a couple of days only
A: Aaah, I see, why?
S: Ollidey!!! (happy smile)
A: I see, where did you go?
S: I'm sorry, I don't know the names
A: Stockholm? Estocolmo?
S: Noo.... We were in Hungary, you know Budapest, and then went to Suecia!!
A: Ehrm, noo, wait, Sweden is up in the north!?
S: Yes, I know, north of Hungary! I've been there!
A: Ah, yes, okey....


This was a nice one too:
S: Aaah, Suecia... Fjords!?
A: Ah, no, that's Norway, but it's our neighbourcountry
S: ah, yes, Norway (no clue what so ever...)
S: But Sweden has fjords too?
A: No...
S: Do Sweden have mountains?
A: Yes, we do, but not as big as the Pyrenees, or as dramatic
S: You don't have mountains or fjords?
A: Well... yes, we do
S: Ah, fjords are nice, I would like to see one some day!
....

Bloody spains, can't tell Sweden from Switzerland or Slovakia (or Norway, but that's more understandable, after all it's like a suburb to Sweden)...



For my own memory:
- Dina and Elli: The two girls in City Arms who didn't speak English at all and went crazy to Shakira
- and Nuria: The couple in City Arms, speaking great English and drawing a dick in the drawing book.
- the 27-year old nurse together with the crazy beach man
- the girl who told me how to find City Arms
- Carla and ....: The girls who took me for some blocks in their car since they couldn't explain the way back to the main square.
- Laia, Lluria x2 and Laia's boyfriend: The people in Balaguer

2006-07-07

Grattis Jenni

Nu ska jag forsoka fa tag pa ett par apelsiner och ta en bild som jag kan skicka som MMS till dig. GRATTIS!

Bloggandet fran Spanien

Jag undrar hur det blir med bloggandet harifran egentligen. Jag har skrivit ganska mycket pa pappas dator (som jag kanske namnt), men som jag inte lyckats lagga upp pa nagot vis. Eventuellt kanske man kan lagga in dem nar jag kommer hem, alternativt skriva ihop dem till en lang sammanhangande berattelse om allt som hant? Ni som faktiskt laser har kan val skriva en kommentar om vad som vore bast, sammanhangade reseberattelse vs. alla bloginlagg som jag skrivit som laggs in pa motsvarande datum sa att ni kan ga tillbaka i bloggen och lasa det som borde legat dar?

Nu ar vi iallafall i Olot, en liten stad som ligger strax innanfor medelhavskusten. Vi har sen sist tagit oss anda fran Atlantkusten och Bilbao till medelhavskusten och haft tva heeelt underbara dagar vid kusten. Basta stallet vi varit pa hittills, kanske om man raknar alla resor vi gjort ocksa. Helt underbart trevligt folk som jobbade dar, maten var absolut superklass och laget var ju helt okej. Lag nagra meter fran havet, men tillrackligt avskilt for att inte bli crowded av strida strommar av turister. Jattevackert var det verkligen. Mer om detta i ett senare inlagg som sagt. Nu ar vi nagra mil langre inat landet, i en nationalpark dar det varit vulkanisk aktivitet, nagot som tydligen gett en valdigt speciell flora omkring. Vi har inte varit och tittat pa vulkankratrarna an, men tanken ar val att gora det nu nar vi hittat vart hotell och tagit en siesta ett tag.

Nu ska jag lamna over datorn till pappa som borjar bli otalig for att fa se sin mail. Aterkommer med mer historier om allt som hant och allt vi sett!

2006-07-03

Njaa

Det visar sig att Spanien ar ett gudsförgätet land (läs: Internetlöst). I de stora staderna (som Bilbao pa norra kusten som vi ar i nu) sa har de faktiskt ett internetcafé, men i ovrigt ar det helt omojligt att fa tag pa en dator med Internet. I den senaste halvstora byn vi var i och fragade hanvisade de oss till en stad fem-tio mil bort for att fa tag i det enda Internet som fanns. Spannande. Mobiltackningen tillsammans med det faktum att det blir ruskigt dyrt gor att vi inte garna kopplar upp oss med pappas mobil. Vi har gjort det en eller tva ganger, men det har varit sa dalig mottagning att det knappast gar att ta emot mail (9600 baud, jippie!).

Vi har iallafall haft en mycket fin forsta vecka. Jag har skrivit en del pa pappas dator som kommer upp nar vi kommit hem, tills dess kommer har en ultrakort version av vad vi gjort. Bilder kommer det ocksa mer av sen, men dar finns en hel del riktigt fina att visa.

Vi har under den senaste veckan varit mest i Pyreneerna. De forsta tva natterna stannade vi i Barcelona och vi hann se ratt mycket av staden, aven om det sjalvklart ar massor kvar att gora (bland annat se insidan av Sagrada Familia som vi inte gjort an). Sen akte vi rakt upp i Pyreneerna och har foljt dem upp och ner langs med den spanska gransen mer eller mindre. Vi har ocka varit inne en svang i Andorra som troligtvis ar det absurdaste och konstigaste land jag varit i. Mycket suspekt.

Nu har vi natt langre vasterut, enda till atlantkusten. Vi ar nu i Bilbao och har sett Guggenheimmuseet och igar sov vi i Pamplona dar forberedelserna infor en veckas festande och tjurrusningar var i full gang.

Mer kommer senare, men underbart ar det har nere iallafall. I bergen har det varit lite svalare, aven om det ar narmare 30 grader pa dagarna. Harligt soligt och fint vader, aven om det varit sma skurar pa eftemiddagarna nastn varje dag i bergen.