2006-10-21

Det gångna året

Jag lovade ju att återkomma i frågan om vad som hänt med mitt liv det senaste året och tänker man efter är det en himla massa. Det har varit ett riktigt bra år, som varit väldigt omvälvande och skojigt. Ska kanske försöka mig på att göra någon form av sammanställning här, det kunde ju vara intressant.

För drygt ett år sen var det fadderiet som gällde. Två hektiska veckor som gick över förväntan. Trots jobb dygnet runt var det kamratskap, nya vänner och massa roligt som stod i centrum. Att ekonomin gick bra gjorde det ju skojigt att vara kassör också, så nu - drygt ett år senare - är det dags att lämna in bokföringen för revision och förhoppningsvis få ansvarsfrihet också.

I skolan hände väl inte så mycket speciellt under året. Började inrikta mig mer på programvarukonstruktion än AI som jag tidigare satsat på och insåg att det nog passade mig mycket bättre. Började känna att man borde ge sig ut i industrin, men satsade fortfarande på en fem-årig utbildning.

Träffade massa folk självklart, det var mycket vänner och mycket annat som hände. Lärde känna massor av nytt folk genom fadderiet, men de flesta blev bara bekantskaper som man morsar på när man stöter på dem. Emma (i Norrköping) var väl undantaget, henne träffar jag fortfarande ofta! Yey!

Under hösten satt jag också med i panelen till Framtidens Universitet, ett projekt som IVA drev. Det var skitskojigt. Åka iväg på möten i Stockholm (med omnejd, var på en kursgård i Sigtuna en sväng också vill jag minnas), få chans att uttrycka sina åsikter i frågor som samverkan mellan universitet och samhälle/näringsliv. Nu är projektet avslutat, vi har fått presentera det för massa häftiga folk och förhoppningsvis slår några av våra tankar igenom. Nu sitter jag istället med i programrådet för studentrådet, så jag och några andra ska bestämma vad studenterna från alla högskolorna ska jobba med och hur de ska göra det också. Skoj skoj!

Tiden efter nyår har varit kantad av en massa resande känns det som. Vi började med skidresa med syrran och hennes familj, mamma och Åsa. Det var väldigt trevligt att komma ifrån en vecka, få träffa barnen och leka med dem och självklart att få åka snowboard! Lite snöpligt att Julius skulle bryta benet och att Åsa skulle bryta höften var det ju förstås.

Nästa resa för min del var till Thailand under påsken. Två och en halv vecka (alldeles för kort kan man konstatera så här i efterhand - det gav en härlig längtan efter mer) i Bangkok och framförallt de södra delarna av Thailand. Öar, stränder, sol och värme. Bad, festande, massage, shopping, äventyrsresor som elefant-treking och rafting och självklart lite äventyr skapade efter eget huvud. Exempelvis hade vi borttappade svenskar i Bangkok (sova på fel hotell när man inte hittar hem?), giftagalna thai-flickor ("but I love you!"), livsfarliga Tuk-tuk-resor i Bangkok ("You want chicken?") och övernattningar med roliga engelsmän som snor ens byxor under natten.

Mer resande blev det under sommaren när jag åkte till Spanien i två veckor med kära far. Mycket härlig resa, intressant att se landet och helt underbart att njuta av maten, utsikterna uppe i bergen och de slöa dagarna längs med Costa Brava. Skoj att få lära sig lite spanska ("Yo soy Sueco, Yo no entiendo de nada") och extra kul att träffa lite spanska ungdomar att få öva med. Har kontakt med en del av dem via MSN fortfarande, kanske kommer Laia och hälsar på här i Sverige nångång - den som lever får se. Hur som helst har jag blivit inbjuden till nästa sommars rave-fest i grannstaden (halvstor, ca 60 000 deltagare, hmm..).

Den senaste resan blev till Tallinn med Fredrik, Sanna och Therese var även den lyckad. Syftet var väl egentligen att fylla på spritförråden, men efter att man faktiskt vaknat till (tog bara tre-fyra timmar) på lördagen så fick man faktiskt se lite av Tallinn också. Väldigt fin gammal stadsdel, så det är något att minnas det med. Saker man hellre inte minns är väl den totala avsmaken för att festa som fortfarande sitter kvar två veckor senare.

Kanske blir det en resa till framåt jul till. Pelleplutten har ju flyttat till Belgien (idag - lycka till!) för att börja jobba där. Varför inte ta chansen att se ett nytt land frågar sig Anders självklart. Då slår jag personligt rekord i besökta länder på ett år med hästlängder, speciellt om man vill räkna in Schweiz där jag lunchande inne i Zürich på vägen till Spanien och ännu mer om man räknar Tyskland när vi mellanlandade någon timme i Frankfurt. Där var jag nog på internationellt område hela tiden dock, så ska nog inte räkna det.

Nå, låt oss se, vad har hänt mer? Jag har flyttat en och en halv gång kanske man kan säga. Först var det för att flytta ihop med Åsa i februari. Det blev ju en stor fin trea som efter omtapetsering och annat fixande kändes helt underbar. Får plats många personer, något som vi fått testa ett antal gånger. Inflyttningsfest, hela fadderiet här för att jobba i en månad i sträck mer eller mindre, födelsedagsfester, ost- och vinkvällar, midsommarfester, grillfester, andra fester och självklart lite efterfester under nolle-p. Lägenheten har överlevt det mesta, på bekostnad av endast en stol än så länge. Den andra flytten var inte fullt lika dramatisk i arbetsinsats, även om anledningen till det var lite mer dramatisk kanske. Åsa och jag flyttade isär nångång i början av september, men vi delar ju fortfarande lägenhet. Datorrummet blev sovrum för Åsa, det gamla sovrummet blev kombinerat sovrum och arbetsrum för mig. Trots varningar, farhågor och andra tankar kring detta arrangemang fungerar det hur bra som helst att dela lägenhet med varandra. Vi har inte riktigt samma tankar kring städning och plockning av saker, men vi kompletterar varandra rätt bra där och kan ha överseende med varandra också, så det går bra. Skoj att det fungerade, hade varit krångligt att ge sig ut och leta ny lägenhet - jag orkar nog inte flytta mer på ett tag om det kan undvikas. Räknade faktiskt här om veckan, tror detta är min sjätte lägenhet sen jag flyttade till Linköping, allt gjort på mindre än fyra år.

Sommaren hade jag ju tänkt att tillbringa jobbandes åt Attentec som jag haft kontakt med genom mitt engagemang som näringslivsansvarig för sektionen. Det såg ljust ut med sommarjobb tills strax innan sommaren. Då bestämde jag mig helt sonika (efter samråd med alla parter självklart) att hoppa på Fredriks exjobb som han skulle göra på Attentec. En tänkt fem-årig utbildning kortades i ett slag till fyra, jag fick chans att göra exjobb på ett underbart företag med en engagerad beställare och en riktigt bra examinator och till råga på allt med en av mina närmaste vänner som jag vet att jag samarbetar bra med. Resultatet verkar bli därefter, vi lägger fram inom en månad och vi har kommit fram till häftiga resultat. Beslutet av exjobba med Fredrik på Attentec är nog bland de bättre jag gjort under min utbildningstid. Vi har nu båda skrivit avtal med Attentec och börjar i december. Fredrik går direkt ut som konsult om det finns uppdrag, jag ska sitta i två veckor och skriva white-paper på vårt exjobb. Kul att få börja jobba på Attentec, som är ett enormt trevligt företag, de bryr sig om sina anställda, det är tillräckligt litet för att ha en härlig stämning inom sig, det är folk jag trivs med där och de verkar ha roliga uppdrag till stor del. Jag själv kommer efter de två veckorna att ta tjänstledigt i två och en halv månad - återvänder till mars. Två månader ska ägnas åt att resa är planen. Transsibiriska, Kina och resten av sydostasien (väl valda delar åtmisntone). Wiiii!

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det varit ett omvälvande år. Ihopflyttningar, isärflyttningar. Avsluta engagemang, påbörja nya engagemang. Resa själv, resa med andra, resa mer! Avsluta studier, påbörja exjobb, avsluta exjobb, påbörja jobb. Och så vidare. Livet går vidare, kvar står en glad och förändrad Anders som är nöjd med det senaste året och som med spänning blickar framåt för att se vad som komma skall.

5 kommentarer:

AI sa...

Micke - nu får du för att jag "bara skriver korta inlägg". Pah! Till er andra, tog ni er ända hit och läste hela vägen är jag ruskigt imponerad!

dathui sa...

Haha, okej, du har kompenserat lite måste jag medge :)

Illvillja sa...

Hmm, mjo jag tror sådana där sammanräkningar är av ondo... det har hänt på TOK för mkt för att jag ska våga skriva ned allt som hänt i år...

o Självklart kommer du ner hit o hälsar på (för mina första intryck av Belgien hänvisar jag till min blogg)

Anonym sa...

Imponerande års-krönika måste jag säga, det låter trevligt med både resandet som varit och det som planeras. Gratulationer till exjobb och nytt jobb! Hoppas det fortsätter lika bra som hittills för dig!

Kram Kusin Eva

bluerain sa...

Jag kom till slutet!

Åh, Belgien låter ju inte helt fel att besöka! illvillja, du har inte något emot en extra besökare? :)