2007-09-29

Kinesiska

Det är mycket kinesiska i mitt liv just nu. Jag har börjat gå en kinesiska kurs på Folkuniversitetet. Det är jättekul! Har bara varit på ett tillfälle hittills och det är en liten bit över min förmåga vilket gör att jag verkligen får anstränga mig och antagligen får göra en del läxor. Men det är kul och man lär sig mycket. Jag valde att gå kursen över nybörjarnivå eftersom jag trots allt varit i Kina en månad och lärt mig en del plus att jag försökt följa kurser på ChinesePod.com ett tag. De är riktigt bra och jag har tagit upp att lyssna på dem lite då och då.

Dessutom läste jag just en förvånansvärt bra bok. "Babes i Beijing" heter den och är skriven av Rachel Dewoskin - en amerikansk tjej som bodde och jobbade i Beijing i sju år i mitten av 90-talet. Väl där jobbade hon inom PR, men extraknäckte i en tv-serie som blev enormt stor i Kina som hette något i stil med "Utländska babes i Beijing". Det är en riktigt kul bok att läsa med många intressanta aspekter och insikter kring Kina.

Jag ska se om jag hittar några passager/tankar/citat som jag tyckte mycket om. De flesta rör nog Kina eller kinesiska, men jag tyckte de var intressanta åtminstone. Framförallt tycker jag att hon ofta verkligen fångar känslan av Kina på samma sätt som jag upplevde det.

"Lukterna avlöste varandra med chockartad hastighet och intensitet: stekt bröd, gummi från bildäck, fabriksrök, paprika, ingefära, cigaretter, sötman från ruttnande frukter och olja. Barn stod utomhus och borstade tänderna med vatten från handfat i metall; gamla tanter dansade och åt mantou, ångkokta bullar. Försäljare kantade gatorna och krängde underkläder, diskställ och sötpotatis inslagna i tidningspapper."

"Cyklister tog sig upp på trottoarerna, ringde på sina ringklockor och försökte undvika fotgängarna, vilket inte alltid lyckades. Flickor som sålde biljetter hängde ut genom bussdörrarna och skrek: "Mai bu mai piao?" Ska du ha biljett eller inte? Det fanns en trevlig symmetri i den frågan. Kinesisk grammatik fungerar för det mesta på det sättet; man har två val när man blir tillfrågad om hur man mår. "Ni haobuhao?" Mår du bra eller inte bra? "Ni chi fan le mei you?" Har du ätit eller inte ätit? "You mei you qian?" Har du eller har du inte pengar? Svaret måste vara antingen eller."

"Det spelar ingen roll hur avlägset belägen en kinesisk stad var, dess barn hade baskettröjor från NBA, Titanic-tröjor och noggrant förfalskade märkesskor och märkeskläder. Vissa kinesiska Nike-produkter hade logotyper från både Nike och Puma - ju fler märken för varje renminbi, "folkets pengar", desto bättre. Gucci-väskor hade Fendi-spännen, och där fanns skatter man inte ens kunde hitta i NBAs egen affär: En 76ers pyjamas med Michael Jordans namn, en Usama bin Laden-tröja och den bästa present jag någonsin köpt åt Kate, en "Chicago Balls"-dräkt."

"... och försökte rädda Microsofts rykte i Kina. Microsoft gick igenom kris efter kris, inte bara på grund av kinesernas uppfattning om Bill Gates som arrogant och girig, utan också för att företaget hade valt sitt kinesiska namn genom att översätta "micro" och "soft" rakt av, till weiruan, "liten och sladdrig". Att det ledde till ett misslyckande när man kämpade för att bygga upp en bild av ett stabilt företag säger sig självt."

"Det är inte sant att Kinesiska muren är det enda byggnadsverk som syns från rymden. Men det är den enda plats jag någonsin stött på, från vilken hela rymden tycks synlig."

".. den kinesiska inställningen som menade att Amerika hade bidragit med sina föroreningar när landet höll på att utvecklas på nittonhundratalet, varför kunde då inte Kina göra detsamma nu? En truism bland kineserna var att Kina gick in i ett rum fullt med rökande länder och fick höra: "Rummet är redan rökigt, ni får inte tända er cigarett.""

En del intressanta tankar och insikter i Kina som sagt. Och mycket som jag känner igen mig själv i direkt eller som stämmer väl överens med mina upplevelser av Kina. Nu återstår bara att se hur länge jag lyckas hålla mig från att åka tillbaka - det blir mer och mer lockande för varje dag. Men först ska jag flytta inom Linköping - det är vad helgen ska gå till. Så nu ska jag ta och packa det sista och börja städa kök och annat som jag kan ta redan innan möblerna är borta.

1 kommentar:

Olle sa...

Hen hao! /Olle