2006-07-26

Datorsystem

Hur många olika datorsystem kommer man i kontakt med under en vanlig dag i sitt liv? Om inte tusentals så åtminstone betydligt närmare hundra än tio - oavsett om du jobbar med datorer eller har vilket annat jobb som helst.

En vanlig dag för mig kan bestå i användning av åtminstone följande system.

  • Datorn hemma används självklart, med frekvent användning av ett tiotal programvaror (Windows, Office, Outlook, Firefox, Winamp, ICQ, MSN, Skype, Antivirus, Picasa, etc.). De flesta av dessa programvaror kräver vanligtvis stora system i bakgrunden, exempelvis mailservrar, uppdateringsservrar, ICQ/MSN/Skype-servrar etc.
  • Hemsidor (hur många på en genomsnittlig dag? svårt att säga, men många blir det. ett tiotal nya per dag kanske, plus alla de där som man besöker ofta - Google, Gmail, Blogger, Lunarstorm och andra communities, Aftonbladet, DN, banken och många fler.)
  • Användning av datorn i skolan / på jobbet - här kommer mer system in i leken, Unix/Linux/andra OS, programmeringsmiljöer (fem-tio stycken?), ytterligare programvara, interna system för att hantera multipla användare, användarprofiler, etc. Blir en hel mängd datorsystem och datorkraft som läggs i bakgrunden utan att man riktigt jobbar med dem direkt och märker av dem.
De här första punkterna inser jag är lite extrema för en som jobbar mycket med datorer, självklart har en undersköterska utan dator hemma inte samma datoranvändning som jag. Men det här är ändå (skulle jag våga påstå) den lilla delen av de datorsystem man kommer i kontakt med under vardagen. Vad gör man mer under vanliga dagar?
  • Tittar på TV / Lyssnar på radio - självklart är det mjukvarusystem i TVn, videon, stereon, etc. som styr det hela, det ligger brutalt många steg på vägen (skapande av TV-program, styrandet av en TV-station, utsändning av TV-signaler, etc.) och varje av dessa steg innehåller en mängd datorsystem som gör allting möjligt.
  • Mobiltelefoni (eller vanlig telefoni för den delen) - Datorsystem i massor - mjukvara till mobilen, mobilmaster, växlar, operatörsmjukvara för att hålla koll på sina kunder, etc...
  • Handla i affärer - lagret hålls koll på av datorer, beställningar görs via datorn, kassorna drivs av datorer, kontakt med banken sker via datorer, med mera
  • Köra bil - bilen innehåller numera tusentals mikrodatorer som mäter, beräknar och hjälper till med bromssystem, styrning, varningssystem, farthållning, GPS, etc. etc. etc....
  • Hemmet - Varenda sak i hemmet innehåller små datorsystem numera - leksakerna, mikrovågsugnen, kylskåpet, ugnen, tvättmaskinen, väckarklockan, med mera.
  • Banken, CSN, Försäkringskassan, försäkringsbolagen, samt ett tjugotal statliga verk håller varje dag koll på dig, vart du bor, vad du har för uppgifter hos dem, om det är dags att betala något till dem, om du har flyttat, etc... Alla drivs av enorma interna datorsystem som ligger och tuggar i bakgrunden hela tiden.
Vartenda av dessa system måste utvecklas, byggas, göras om, uppdateras, ses över och så vidare. Alla företag med fler än några stycken användare har nu behov av en person med hög datorkompetens eller en dedikerad datortekniker. De allra flesta företag som tillverkar en produkt har också behov av en eller flera mjukvaruutvecklare (på någon nivå - högnivå till hårdvarunära) för att se till att datorsystem bakom, i eller framför produkten byggs och fungerar som de ska.

Hur fan kan folk tro att behovet av programmerare, systemvetare, datavetare, datatekniker och datorkompetens i allmänhet minskar eller kommer försvinna? Finns det en möjlig framtid där datorsystem inte fortsätter vara en naturlig och integrerad del i allt vi gör?

2 kommentarer:

dathui sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
dathui sa...

Jag tror att utvecklingen kommer fortsätta i samma riktning som den gjort hittils i ett antal år till. Mindre och mindre datorer i fler och fler saker runtomkring oss, i hemmet, på stan, i bilen, jag tror det bara är en tidsfråga innan de dyker upp i kläderna.

IBM eller vem det nu var hade utvecklat en hel dator dator stor som ett chip som de trodde var redo att kommersialiseras om ungefär 2 år. Va bekvämt det vore om det satt små chip i allting och om man letade efter något bara kunde be lägenheten triangulera den och visa på nån skärm var den är, tid för letande: 3 sekunder. Eller om elektroniska pappret blir kommersialiserat, man har en tidning på köksbordet som alltid är dagens tidning. En bok på nattduksbordet som alltid är den man håller på med, eller för en stund är ett uppslagsverk om man letar efter något.

Om hjärndatorn jag bloggade om slår kommer saker antagligen att ändras en aning. Datorer kommer nog att bli diskretare, vem behöver ett interface med knappar när man kan tänka sig fram i programmet? Men de kommer att finnas där, och i större och större antal allteftersom.

Vem tror att programmerare kommer försvinna? Vi är här för att stanna, språk, tekniker, standarder och annat byts ut men behovet av ny mjukvara och underhåll av gammal mjukvara försvinner inte förrän nästa stora samhällsförändring.