2006-09-20

2,95%

Så mycket har Sverigedemokraterna fått i det svenska valet. Rösterna är inte riktigt färdigräknade, så förhoppningsvis går siffran ner lite innan det sista är sagt. Det lär den tyvärr inte göra. Det är skrämmande att mer än 160 000 personer i Sverige helst av allt ser ett parti som har främlingsfientlighet som sin enda egentliga fråga som styrande parti. Det räcker med ca 50 000 personer till för att de ska komma in i riksdagen. Det är inte fler än de som röstade på Feministikst Initiativ eller Piratpartiet för den delen - ganska få alltså. Då blir de dessutom ett vågparti - man får bara hoppas att om de (hemska tanke) skulle få 4% så skulle alla de andra partierna vägra samarbeta med dem. Med endast 4% i riksdagen har man väääldigt lite att säga till om - ungefär som Miljöpartiet har nu (tragiskt nog). Chansen man har som vågmästare är om man får en chans att samarbeta med regeringen - dvs. regeringen jobbar för några av ens hjärtefrågor för att få komma till makten som regering och för att få igenom sina egna frågor. Jag hoppas att varken vänsterkanten eller alliansen ens skulle överväga ett sånt samarbete.

En annan fråga jag funderat rätt mycket på är Folkpartiets förslag om språktester. Det förslaget tillsammans med förslag om hårdare tag mot våldsbrott med mera har fått många att beskylla dem för att vara främlingsfientliga. Jag kan inte riktigt förstå det. Som jag ser det handlar språkkravet snarare om integration än om uteslutning av personer. Det gäller att komma ihåg att de föreslår språkkrav för just medborgarskap, inte asyl, uppehållstillstånd eller permanent uppehållstillstånd. Vad innebär detta? Det innebär att du fortfarande kan komma till Sverige för att söka skydd som flykting. Det innebär att du fortfarande kan komma hit och bo i landet hela ditt liv. Det innebär att du mycket väl kan jobba här inom de allra flesta yrken (poliser, militären och några andra undantagna). Det innebär att du kan åtnjuta samma förmåner som de flesta svenskar - utbildning, vård, bidrag för sjukdom eller arbetslöshet, pension, etc. Det enda det innebär att du inte kan göra är att du inte får rösta i riksdagsvalet och du får inte sitta i riksdagen. Jag ser faktiskt inte det orimliga i att kräva att någon som ska ta del i den demokratiska processen i Sverige och bestämma om vår framtid kan svenska till en grad som motsvarar kursen Svenska för invandrade som de allra flesta invandrare redan gått. Lika självklart är det att äldre personer eller personer med handikapp (exv. dyslexi) fråntas detta språkkrav.

Jag har som sagt svårt att se hur detta kan kallas för ett främlingsfientligt förslag?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller helt med dig!

Dock så känns det som att den främlingsfientliga frågan allt för ofta dyker upp. Rasism o.s.v.

Det att man inte får sjunga nationalsången på avslutningen i skolan (då är man rasist), man får inte ha en svensk flagga på sin tomt(då är man rasist) o.s.v. o.s.v. Kan hålla på hur länge som helst (men måste ju jobba.. *S*).

Sist som jag läste om att många är rasister var när jag läste om en diskussion angående Zlatan. Jo. Visste du att dom som inte tycker han är så bra (jag inkluderat) är rasister. Jo, för vi tycker han är "dålig" just för att han har utländskt påbrå.. *sucka*

Jag säger då det. Tråkigt!
Men vi ses på lunchen!!