2006-09-07

Kartproblem

Hur svårt kan det vara att hitta en ordentlig karta? Jag har i flera år letat efter en ordentlig världskarta. Jag tror att första gången tanken väcktes var när jag var med pappa ute på Arlanda för att ta emot syrran när hon kom hem från Island (eller åkte - lite osäker här). Där hade de en världskarta som täckte hela väggen. Bara det var väldigt fräckt, men det som gjorde den speciell var att den hade Stilla havet i mitten - en såkallad Pacific Centered World Map. Tanken låg väl säkert och slumrade i tio år efter det, men såna kartor har alltid fascinerat mig. Det påminner mig om att det alltid finns andra sätt att se saker på och att man ska komma ihåg att någons synpunkter och åsikter alltid är väldigt subjektiva.Hur som helst har jag alltid letat efter en sån karta att ha på väggen, dels för att det vore fint, och dels för att jag är sugen på att märka ut alla ställen jag har varit på och alla ställen jag skulle vilja åka till. Det vore verkligen kul att få en överblick över det, det börjar faktiskt bli en del länder och städer nu.

Det enda problemet är att det verkar inte gå att hitta någon stor och fin sådan karta. Jag letar och letar, men hittar på sin höjd mediokra kartor. Jag var inne i en kartaffär i Stockholm, men de hade inga Pacific Centered överhuvudtaget. Antagligen får man åka ner till Australien för att hitta stora mängder såna. Jag har sökt lite på nätet också och lyckades faktiskt hitta en ganska fin på Masonmaps.com. Den är hyfsat stor, den kostar inte fööör mycket och är ganska fin. Hellre skulle jag nog ha en som var mindre politisk, dvs. där gränser gärna är utsatta, men där markfärgen hellre kan få signalera höjd över havet eller något annat skojigt. Städer och landsnamn ska självklart vara utsatta, men inte så mycket mer kanske. Var hittar man en sådan? Är det någon som kan hjälpa mig? Funderar på att beställa den här så länge - men den är ju inte riktigt perfekt. Vad göra?

För övrigt är de land jag varit i följande: Sverige, Danmark, Norge, Finland, England, Wales, Frankrike, Spanien, Andorra, Italien, Grekland, Tjeckien, Polen, Slovakien, Ungern, Schweiz, USA, Thailand, Marocko, Cypern. Har även varit på Kanarieöarna och på Frankfurts flygplats i några timmar - men det räknas väl inte riktigt? Blir några länder att sätta ut på kartan faktiskt - och fler ska det bli. Frågan är hur man ska markera att man varit i specifika städer (och däremellan), vore kul att kunna markera ungefärlig reserutt när man åkt runt i landet. Snart kommande länder till listan är förhoppningsvis Cypern igen (sista-minuten resa med Pelle och Nathalie?), Estland/Lettland (fylla på spritförråden - men vart och när?), Ryssland, Mongoliet, Kina, Vietnam, Malaysia och något till kanske. Får se om drömmen blir verklighet.

3 kommentarer:

bluerain sa...

Maria som är nere i Australien kanske kan hjälpa dig, hör med henne!

Anonym sa...

Många länder blir det.. Visst är det gött å resa!?? Vietnam rekommenderar jag starkt.
Det är tydligen lite varierat med det där. Vissa säger usch för Vietnam och vissa säger att det är ett trevligt land. Jag tillhör dom sistnämnda.

Anonym sa...

Hur stor karat vill du ha?