2006-09-27

Rebusrally

På lördag ska jag åka rebusrally! Vi är alltså åtta personer som packar in oss i en minibuss och åker runt en dag genom väl valda delar av Östergötland och löser rebusar och pyssel. Varje ny rebus man löser resulterar i ett namn som finns på kartan. Från detta namnet ska man sedan mäta, enligt vissa regler, ut vilken ort man egentligen ska till. Sen åker man dit, hittar nästa station och löser nästa rebus. På vägen är det dessutom saker man ska göra, typ pyssel att lösa, papptallrikar gömda längs vägen (som man måste se - alltså måste man köra långsamt), foton från ställen längs med vägen som man ska sortera och pricka in på kartan typ, med mera. Verkar bli skitroligt och det var trevligt folk som vi åker med. Vi träffades idag hemma hos mig och förberedde oss. Vi löste rebusar, käkade lite och bestämde vem som skulle fixa vad tills på lördag (mat, uppslagsböcker, fika och annat).

Rebusar i rebusrallyt följer vissa regler. Det är alltså inte rebusar som "vanliga" rebusar - där man tolkar bilder till ord och sen sätter ihop dem, utan lite andra rebusar. Det vanliga är att man får en lång rad bokstäver. Sen utför man vissa "operationer" på dem. Vissa av operationerna måste sedan göras baklänges senare för att de ska vara godkända. Exempel på operationer är: baklänges (vänd ordning på ordet, detta måste göras om igen senare för att vara giltigt), association (ta ordet som står och associera till något annat), sifferrebus (siffror byts ut mot något annat, exv. motsvarande romerska siffror, periodiska systemet, plats i alfabetetet, etc), substitution (en bokstav byts mot något annat, kan även lägga till eller ta bort bokstäver, denna operation måste göras baklänges sen, dvs. tas ett B bort ska det läggas till senare) och sist men inte minst I- eller OM-rebusar (om det står LOIBG så kan man alltså tolka det som LO I BG och sen sätta in LO i BG och få BLOG. om det står BGOMLO så kan man tolka det som BG OM LO och sätta BG runt omkring LO och få BLOG. Dessa går också att göra baklänges, dvs. om du har BLOG kan det skrivas om till LOIBG om man nu tyckte det var bättre). En rebus kräver oftast seriell användning av ett antal såna här regler.

Några som jag lyckats lösa idag var exempelvis:
8180 -> (om-rebus) 80 OM 18 -> (periodiska systemet) HG OM AR -> (om-rebus) HARG

LOR -> (subst L->M) MOR -> (association) MAMMA -> (subst baklänges M->L) MALMA


NNABARBREGNBÅGSHIEMAN -> (I-rebus) REGNBÅGSHINNABARBIEMAN -> (association) IRIS KEN -> (I-rebus (IR I SKEN)) SKIREN

Den sista var för övrigt hjälprebus till följande rebus som ingen lyckades lösa:
GNIRLUG -> (baklänges) GULRING -> (I-rebus) R I GULING -> (association) RI KINES -> (I-rebus (RIK I NES)) NERIKS -> (baklänges igen) SKIREN

Lagomt svårt alltså - men riktigt riktigt skojigt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hihi... låter riktigt skoj det där!! Hoppas ni lyckas bra!