2006-11-16

Logik?

Igår när jag satt i väntrummet till vaccinationen och det började bli halvtomt framåt kvällen så kom ett äldre par in på mottagningen också. De skulle inte till vaccinationen utan till någon närliggande del. De såg lite nervösa ut när det var så mycket folk där, men efter ett tag så försäkrade sjuksköterskan dem om att det inte var någon fara. Folket i väntrummet skulle ju nämligen till vaccination, så de var inte sjuka, alltså ingen smittorisk.

Hmm... Jaja, det kan ju ha varit allvarligt, typ att någon av dem inte hade något immunförsvar eller bara att de inte ville bli förkylda. Lite demonstrativt fick jag ett smärre hostanfall för att visa att det faktiskt var folk som var sjuka. Nåja, kanske inte frivilligt hostanfall iaf, men det var rätt passande. Paret såg förskrämda ut och flyttade till en helt annan del av mottagningen.

Min största fråga är om folk inte har någon kunskap i logik. Tyckte sjuksköterskan verkligen att bara för att vi skulle till vaccineringen så var vi inte sjuka? Det borde ingå en grundkurs i logik i alla gymnasieutbildningar kanske.

2 kommentarer:

olsner sa...

kö(Person, vaccinering) -> sjuk(Person)?
Där skulle jag nog påstå att sjuksköterskan drog rätt logiska slutsats, dvs att vänsterledet inte implicerar högerledet. Men "ingen smittorisk" är kanske inte helt rätt eftersom det trots allt är mer sannolikt att sjuka människor försöker vaccinera sig.

Jag tror iaf att hon (han? hur är det egentligen, använder man den feminina formen sjuksköterska även för män? "sjukskötare" påminner iofs mer om "djurskötare") bara försökte lugna de oroliga åldringarna, och påpeka att det inte handlar om avdelningen för folk med luftburna dödliga sjukdomar, utan bara vaccinationsavdelningen.

Men låt inte mig hindra dig att klaga ;-)

AI sa...

Fast det var ju inte slutsatsen att kö(person, vaccinering) inte implicerar sjuk(person) som var problemet. Det var snarare att hon drog slutsatsen att kö(person, vaccinering) -> !(sjuk(person)), alltså att en person i vaccineringskön inte skulle vara sjuk. De två är helt orelaterade - att en person går för att vaccinera sig inför resan påverkar knappast huruvida han är sjuk eller inte. Möjligt är chansen för att han är dödligt sjuk mindre - eftersom han då troligtvis inte skulle göra en längre resa eller åtminstone inte bry sig om vaccinering på den.